Spataderen in slokdarm afbinden (varices ligeren)

Spataderen in de slokdarm kunnen voorkomen bij mensen met levercirrose of trombose van bloedvaten in de buik. Bij deze aandoeningen is de druk in de bloedvaten van de buik verhoogd. Hierdoor kunnen spataderen in de slokdarm ontstaan. Grote slokdarmspataderen of slokdarmspataderen die eerder gebloed hebben, geven een grote kans op een nieuwe bloeding. Om de kans op een bloeding te verkleinen, kan uw specialist besluiten tot de spataderen af te bincen met oesophagus-band-ligaties (elastiekjes). 

Om spataderen in de slokdarm af te binden brengt de arts een buigzame slang, de endoscoop, via de mond en keel in de slokdarm. De slokdarmspataderen worden door middel van deze buigzame slang opgezocht, aangezogen en afgebonden met rubberen bandjes. Na het afbinden van deze slokdarmspataderen wordt de buigzame slang weer verwijderd. De behandeling duurt ongeveer 20 minuten.

Voorbereiding

Eten en drinken

Het is nodig dat u nuchter bent voor de behandeling. Nuchter zijn houdt in dat u, als de behandeling in de ochtend plaatsvindt, u 
vanaf 24.00 uur niet meer mag eten en drinken. Als u medicijnen gebruikt, kunt u deze met een klein beetje water innemen. Vindt het onderzoek ’s middags plaats dan mag u nog een licht ontbijt nemen. (Twee beschuiten met jam en een kopje thee).
Let erop dat u tot 4 uur voor de behandeling niets meer eet en drinkt.

Begeleider

Zorg dat u met een begeleider naar het onderzoek komt. U krijgt voor het onderzoek een slaapmiddel toegediend via een infuusnaaldje, waardoor u 24 uur niet zelfstandig deel mag nemen aan het verkeer. Regel van tevoren vervoer naar
huis. U mag alleen onder begeleiding het ziekenhuis verlaten en ook niet alleen met de taxi of het openbaar vervoer reizen. Tevens moet er tijdens het onderzoek begeleiding in de wachtkamer aanwezig zijn voor eventuele vragen en de uitslag.

 

De behandeling

De behandeling vindt plaats op de endoscopie afdeling. U krijgt anti-foam en keelverdoving. De foam voorkomt schuimvorming in de 
maag, waardoor de arts beter zicht heeft. Tijdens het onderzoek ligt u op uw linkerzij. Wanneer u een gebitsprothese heeft, moet u deze uitdoen.

U krijgt een knijpertje op de vinger en een bloeddrukmeterband om uw bovenarm. U krijgt een bijtring in uw mond om de slang te beschermen. Via het infuusnaaldje wordt de sedatie (roesje) toegediend. Vervolgens brengt de arts een buigzame slang, de endoscoop, via de mond en keel in de slokdarm. U bent slaperig en ontspannen en u voelt de buigzame slang nauwelijks. U kunt gewoon doorademen.

De slokdarmspataderen worden door middel van deze buigzame slang opgezocht, aangezogen en afgebonden met rubberen bandjes. Na het afbinden van deze slokdarmspataderen wordt de buigzame slang weer verwijderd.

Na de behandeling

Bij aankomst op de nazorgafdeling, controleert de verpleegkundige de eerste paar uur regelmatig uw bloeddruk, pols en zuurstofgehalte. Er wordt regelmatig naar uw pijnklachten gevraagd. Er kunnen pijnklachten optreden achter het borstbeen, dit is normaal. Nadat de behandeling heeft plaatsgevonden mag u later op de dag heldere dranken drinken.

Het is mogelijk dat u een rauw gevoel in de keel ervaart. Dit gevoel zakt vrij snel. In principe mag u 3 uur na de ingreep weer naar huis, mits alles goed is verlopen. Over het algemeen geeft de arts u een recept mee voor maagzuurremmende middelen om thuis te gebruiken.

Voedingsadvies

Eet en drink de eerste 2 dagen na de behandeling alleen vloeibare voeding, zoals vla, pap of appelmoes. Na deze 2 dagen kunt u beginnen met gemalen voedsel zonder brokken. Na weer 2 dagen (dus vanaf de vijfde dag na de behandeling) mag u weer beginnen met gewoon eten.

Complicaties

Het grootste risico van de behandeling is dat de spataderen gaan bloeden. Neem direct contact op met de Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis bij één of meer van de volgende klachten:

  • koorts of koude rillingen
  • bloedbraken
  • hevige pijn