Verwijderen deel van de prostaat via de plasbuis
Een groot aantal mannen krijgt in de loop der jaren last van een goedaardige vergroting van de prostaat. Een prostaatvergroting hoeft niet altijd klachten te geven. Als u wel klachten heeft en die niet voldoende verholpen kunnen worden met medicijnen, wordt een deel van de prostaat weggenomen via de plasbuis: dit wordt ook wel een TURP-operatie genoemd (Transurethrale Resectie van de Prostaat).
Meer over
De prostaat zit rondom de plasbuis, onder de blaas. Vanuit de bijballen lopen er twee zaadleiders tot in de prostaat. Van de prostaat lopen er zenuwen naar de penis. Deze zenuwen zijn belangrijk voor het krijgen van erecties. Tijdens een zaadlozing komt er vocht uit de prostaat naar buiten, samen met het zaad. Het vocht uit de prostaat zorgt ervoor dat de zaadcellen in leven blijven op hun weg naar de eicel. Normaal is de prostaat ongeveer 15 ml groot. In de loop der jaren kan hij groeien tot 100 ml of zelfs meer. Door een prostaatvergroting kunt u last krijgen van plasklachten. Goedaardige prostaatvergroting leidt niet tot prostaatkanker.
Voorbereiding
Soms zijn er extra voorbereidingen nodig voor de operatie. U wordt dan de dag vóór de operatie opgenomen.
Behandeling
Er wordt een deel van uw prostaat (prostaatweefsel) verwijderd. Deze operatie gebeurt via de plasbuis. U krijgt dus geen wond.
- Via de plasbuis wordt een kijkinstrument ingebracht. Hiermee is de binnenkant te zien.
- De arts haalt weefsel weg uit de prostaat. Het plassen zal nu makkelijker gaan.
- Het weefsel kan weer wat aangroeien, maar niet meer zo veel dat u er klachten van zult krijgen.
Na behandeling
Direct na de operatie heeft u een slangetje (katheter) in de blaas. Via dit slangetje loopt de urine uit de blaas in een zak. U hoeft dan niet zelf te plassen. De tweede dag na de operatie wordt de katheter verwijderd. U gaat dan zelf weer plassen. In het begin kan het plassen een branderig gevoel geven. Door goed te drinken (ongeveer 2 liter) verdwijnt dit gevoel meestal snel.
Naar huis
Als de operatie normaal verloopt en u voelt zich goed, dan mag u op de ochtend van de derde dag naar huis. In de eerste twee maanden kunt u nog wat bloed verliezen bij de urine. Dit is normaal na de operatie. Na zes tot acht weken is de wond genezen.
Folders
Lees voor meer informatie deze folder.
Contact
Heeft u nog vragen, stel deze dan gerust. De medewerkers van de afdeling Urologie geven u graag meer informatie.
- Polikliniek Urologie (0344) 67 40 40 – maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur 's ochtends en van 14.00 tot 16.00 uur
's middags. Buiten kantoortijden of in het weekend kunt u de dienstdoende uroloog bereiken via de receptie.