Verwijderen van de prostaat met de Da Vinci-Operatierobot

Tijdens uw bezoek aan de polikliniek urologie heeft uw behandelend uroloog met u gesproken over de wenselijkheid of de noodzaak van een prostaatoperatie. In deze informatiefolder kunt u alles nog eens rustig thuis nalezen. We hebben geprobeerd alle belangrijke informatie zo goed mogelijk op een rijtje te zetten. Het is niet de bedoeling dat deze folder de persoonlijke gesprekken met uw uroloog vervangt. Met problemen of vragen, ook naar aanleiding van deze folder, kunt u altijd bij de uroloog terecht, of een afspraak maken bij de (oncologie) verpleegkundige van de polikliniek urologie.

Afdeling

Ziekenhuis Rivierenland

Meer over

Bij kanker van de prostaat is er sprake van een ongeremde groei van de cellen van de klierbuisjes in de prostaat (in jargon; adenocarcinoom). De uroloog kan bij het inwendig onderzoek (rectaal toucher) de tumor meestal voelen. Ook veranderingen in het bloed kunnen wijzen op de aanwezigheid van prostaatkanker. Verhoogde waarden van het prostaat specifiek antigen (PSA) in het bloed kunnen wijzen op de aanwezigheid van prostaatkanker. Zekerheid over de diagnose ‘prostaatkanker’ kan echter alleen worden gegeven na het nemen van stukjes weefsel (biopten) uit de prostaat.

Behandeling

Met de operatierobot kan microchirurgisch geopereerd worden. Omdat er een camera met driedimensionale beeldvergroting wordt gebruikt kan de uroloog alle details van het operatiegebied perfect zien. Door de combinatie van uitmuntend zicht en gebruik van kleine, trillingsvrije, en zeer beweeglijke robotinstrumenten kan de operatie nauwkeurig worden uitgevoerd. Hierdoor kunnen belangrijke structuren zoals zenuwen en bloedvaten goed gespaard worden. Ook kan een waterdichte aansluiting tussen blaas en plasbuis gemaakt worden. Met de operatierobot is bloedverlies veelal zeer beperkt en is er meer kans op behoud van continentie en potentie. Omdat er maar kleine gaatjes worden gemaakt, zijn er minder narcosemiddelen en pijnstillers nodig. In vergelijking met een klassieke operatie is het herstel in het algemeen sneller, waardoor het ziekenhuisverblijf korter is (doorgaans 1 tot 2 dagen). Ook thuis verloopt het herstel sneller. Werkhervatting twee tot drie weken na een robotoperatie is geen uitzondering.

Lees voor meer informatie deze folder.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel deze dan gerust. De medewerkers van de afdeling Urologie geven u graag meer informatie.

• Polikliniek Urologie (0344) 67 40 40 – maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur 's ochtends en van 14.00 tot 16.00 uur
    's middags. Buiten kantoortijden of in het weekend kunt u de dienstdoende uroloog bereiken via de receptie.