Verwijderen van een blaastumor via de plasbuis

Een blaastumor is bijna altijd kwaadaardig en wordt vaak ontdekt doordat er bloed in de urine zit, al dan niet zichtbaar. Een blaastumor wordt altijd verwijderd. Na de operatie onderzoekt een patholoog (medisch specialist) het weggehaalde weefsel. Dan wordt duidelijk of het gaat om een onschuldige of een agressieve tumor. De uitslag van dit onderzoek bepaalt welke behandeling u nodig heeft. 

 

Afdeling

Urologie

Lees meer

Voorbereiding

Er zijn twee soorten blaastumoren: oppervlakkig groeiende tumoren en ingegroeide tumoren.

Oppervlakkig groeiende tumoren

De oppervlakkig groeiende tumor wordt ook wel een poliep genoemd. Een poliep heeft de vorm van een paddenstoel en zit met een steeltje vast aan de blaaswand. In het begin is de tumor oppervlakkig en kan meestal gemakkelijk worden verwijderd. Helaas kunnen blaaspoliepen terugkomen, nadat ze zijn weggehaald. Daarom zal uw blaas na de operatie regelmatig worden gecontroleerd. Soms wel voor de rest van uw leven.

Ingegroeide tumoren

Een ingegroeide tumor wordt ook wel een ‘invasief groeiende tumor’ genoemd. De tumor is dan ingegroeid in de blaasspier. Daarom is deze vaak moeilijker te verwijderen. Vaak is na de operatie verdere behandeling nodig om de tumor helemaal te verwijderen. Dit kan door een operatie waarin de blaas wordt verwijderd en/of met bestraling. Als u een ingegroeide tumor heeft, bespreekt uw uroloog met u welke aanvullende behandeling u nodig heeft.

Lees meer informatie in de folder Verwijderen van een blaastumor via de plasbuis

Contact

Heeft u nog vragen, stel deze dan gerust. De medewerkers van de afdeling Urologie geven u graag meer informatie. 

  • Polikliniek Urologie (0344) 67 40 40 – maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur 's ochtends en van 14.00 tot 16.00 uur 
    's middags. Buiten kantoortijden of in het weekend kunt u de dienstdoende uroloog bereiken via de receptie.