Verwijderen van huidafwijkingen

Er zijn vele soorten huidafwijkingen. Moedervlekken, basaalcelcarcinomen (BCC), fibromen, lipomen en talgkliercysten komen het meeste voor.

Afdeling

Plastische Chirurgie

Lees meer

Voorbereiding

  • Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Meldt dit bij uw behandelend arts. Wellicht zijn aanpassingen nodig voorafgaande aan de ingreep. Uw arts vertelt u dan precies hoe u de medicatie gedurende de behandeling moet aanpassen.
  • Geef het ook aan als u overgevoelig bent voor medicijnen of middelen zoals bijvoorbeeld pleisters of jodium
  • Was thuis het lichaamsdeel of het gebied waar de ingreep plaatsvindt goed.
  • Als u aan uw handen of voeten wordt geopereerd, moeten uw nagels kort geknipt, schoon en ongelakt zijn.
  • Na de ingreep kan een verband worden aangelegd. Draag daarom makkelij-ke kleding (bijvoorbeeld met wijde mouwen of pijpen, die ruimte laten voor het verband).
  • U mag voor de ingreep gewoon eten en drinken.
  • Het is verstandig juwelen en sieraden van tevoren af te doen en thuis te laten. Als u aan de hand of vingers geopereerd wordt, moet u uw ringen afdoen.
  • Als de verdoving is uitgewerkt, kunt u pijn hebben. U mag dan als pijnstiller paracetamol gebruiken. Haal daarom voorafgaand aan de ingreep parace-tamol in huis. Paracetamol is te koop bij de apotheek en drogist. Gebruik geen aspirines, die werken bloedverdunnend, wat de kans op een bloeding vergroot.

Behandeling

De arts heeft uw huidafwijking onderzocht en u hebt samen besloten dat één of meerdere ervan worden verwijderd. Voor u besluit een operatie te onder-gaan is het belangrijk te weten wat u mag verwachten van het eindresultaat. Het doel van de ingreep is het volledig verwijderen van de huidafwijking. Daar-bij streeft de arts natuurlijk naar het beste cosmetische resultaat, maar per-fectie bestaat niet. Meestal is één behandeling voldoende, maar soms moeten meerdere operaties verricht worden. De huidafwijking wordt verwijdert, maar u houdt er (soms zichtbare) littekens aan over. Op termijn worden de littekens bleek en smal en is het mogelijk ze te verbergen met make-up. 

Het is vooraf niet te voorspellen hoe uw littekens er uit zullen zien. Bij de ene persoon worden littekens mooier dan bij de andere. Als u niet tevreden bent met het resultaat is het belangrijk om opnieuw contact op te nemen met de plastisch chirurg voor eventuele aanvullende behandelingen. De huidafwijking wordt verwijderd onder plaatselijke verdoving. Vóór de ingreep hoort u van de behandelend arts wat hij/zij precies bij u gaat doen. U kunt uiteraard altijd vragen stellen. Rond de huidafwijking krijgt u verdovingsprikken. Het inspuiten kan branderig aanvoelen. U heeft meteen daarna geen pijn meer, maar voelt wel dat de arts bezig is.

Na behandeling

Als u last heeft van pijn aan de wond dan kunt u gerust een paracetamol inne-men. Let op, geen aspirine in verband met nabloeden. De pijn moet na twee dagen duidelijk minder zijn, anders moet u contact opnemen met de plastisch chirurg. Als de wond gehecht is, dan mag u de volgende dag met de wond onder de douche. Is er een stukje huid gebruikt als transplantaat om de wond te sluiten, dan moet de wond droog en schoon blijven tot de controle op de polikliniek. Afhankelijk van de soort hechtingen komt u na 1 of 2 weken terug voor controle. 

Contact

Heeft u na het lezen van de informatie nog vragen, stel ze dan gerust. De verpleegkundige of arts geeft u graag meer informatie.

  • Polikliniek Plastische Chirurgie (0344) 67 40 81 - maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur 's middags.