Verwijderen verstandskies

Verstandskiezen zijn de achterste kiezen van het gebit. Bij de meeste mensen breken deze kiezen rond het achttiende jaar door.

Afdeling

Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA)

Lees meer

Voorbereiding

Voor de behandeling wordt er eventueel een röntgenopname bij u gemaakt. Op deze röntgenopname kan de kaakchirurg de ligging van de verstandskiezen beoordelen. Hij of zij kan dan inschatten of er een verhoogd risico is op schade aan één van de gevoelszenuwen. Als er een verhoogd risico is, wordt dit met u besproken.

Na behandeling

Na de verwijdering van uw verstandskies is het normaal dat u last heeft van:

  • Enig bloedverlies
  • Forse zwelling
  • Verhoging (lichte koorts) 38,5 °C
  • Forse pijnklachten
  • Beperkte mondopening.

Mondverzorging

Voor een goede wondgenezing moet u uw mond goed verzorgen. Reinig daarom de mond na iedere maaltijd. Reinig ook de kant waar u geholpen bent. Dit kunt u doen door voorzichtig te poetsen met een zachte tandenborstel. Gebruik het spuitje om te spoelen (als u dit heeft meegekregen).

Pijn

De plaatselijke verdoving is na twee tot vier uur uitgewerkt. U kunt dan pijn krijgen. Deze is goed te bestrijden door het innemen van pijnstillende tabletten. U heeft hier instructies voor gekregen. U kunt het beste met de pijnstillers beginnen voordat de plaatselijke verdoving volledig is uitgewerkt.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan contact op met de polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA). 's Avonds en in het weekend kunt u contact opnemen met het algemene nummer van het ziekenhuis.

  • Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA) (0344) 67 40 74 - maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur 's middags
  • Ziekenhuis Rivierenland Algemeen (0344) 67 49 11 - 24 uur per dag

Zie ook de website: www.mka-ede-tiel.nl