Verwijdering van goedaardige gezwellen van de balzak

Binnenkort wordt u opgenomen verpleegafdeling kortverblijf voor een verwijdering van een goedaardig gezwel van de balzak. Het kan gaan om een waterbreuk, een bijbalcyste of een spatader aan de teelbal. In de informatie leest u over deze operatie en hoe u zich hierop kunt voorbereiden. De informatie is een aanvulling op de gesprekken die u heeft met uw uroloog. Natuurlijk kunt u altijd contact opnemen met de afdeling Urologie als u vragen heeft. 

Afdeling

Urologie

Lees meer

Meer over

Wat is een waterbreuk?

Een waterbreuk (hydrocèle) is een goedaardige zwelling in de balzak, gevuld met vocht. Een waterbreuk komt heel vaak voor. Een waterbreuk is klein en voelt zacht aan. Soms kunnen ze groot worden, tot wel vijftien centimeter in doorsnede.

Een waterbreuk kan ontstaan door een ongeval of door een ontsteking, maar soms is er ook geen oorzaak. Een waterbreuk kan ook ontstaan door een gezwel of een ernstige ontsteking. Het is belangrijk om dit te onderzoeken. De arts kan een waterbreuk meestal wel voelen. Soms wordt er een echografie van de balzak gemaakt.

Wat is een cyste in de bijbal?

Een cyste is een holte, die gevuld is met lucht of vocht. Bij een cyste in de bijbal (spermatocèle) is de holte gevuld met spermacellen. Een bijbalcyste is vaak los van de teelbal te voelen. De bijbal bestaat uit kleine buisjes. Soms krijgt een buisje een uitsteeksel. Dit kan bijvoorbeeld komen door een ongeval of een ontsteking. Als een uitsteeksel groot wordt, ontstaat een bijbalcyste. De arts kan de cyste vaak zelf voelen.

Wat is een spatader aan de teelbal?

Een spatader aan de teelbal (varicocèle) ontstaat in het ‘steeltje’ waaraan de teelbal is opgehangen. Een spatader van de teelbal voelt u bij inspanning of wanneer u staat. Het voelt als een zwelling. Het is een uitgezette ader. Het komt heel vaak voor en is niet gevaarlijk. De meeste mannen hebben er geen last van. Soms kan inspanning, bijvoorbeeld sporten, pijnlijk zijn. De spatader kan problemen geven met de vruchtbaarheid.


Niet gevaarlijk

Een waterbreuk, een bijbalcyste of een spatader aan de teelbal zullen nooit kwaadaardig worden. Ook als er niets aan gedaan wordt. Ze zijn meestal niet groot, maar ze gaan niet vanzelf weg. De meeste mannen hebben er geen last van. Een behandeling is daarom niet persé nodig. Soms worden ze toch groot en dan kan een man er last van krijgen bij bepaalde activiteiten. Ze kunnen ook storend zijn om te zien. 

Voorbereiding

Let op! Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Mensen die bloedverdunners gebruiken, moeten dit voor de operatie aan ons doorgeven. Dit is heel belangrijk, want soms is het nodig om tijdelijk te stoppen met deze medicijnen. Uw arts kan u uitleggen wat u moet doen met uw bloedverdunners.

Afspraak voor verdoving of narcose

U krijgt voor de operatie een volledige narcose of plaatselijke verdoving (ruggenprik). Om dit goed voor te bereiden, bezoekt u het spreekuur van de anesthesist. Dit is de medisch specialist die de verdoving voor de operatie verzorgt. De afdeling Opname regelt deze afspraak voor u en zal u hierover informeren.

Opnameduur

Voor deze operaties wordt u meestal opgenomen voor een dagbehandeling. U gaat dus dezelfde dag weer naar huis. Soms wordt u de dag voor de operatie opgenomen.

In de volgende situaties kunt u contact met ons opnemen

 • U heeft een nabloeding. Dit merkt u aan een bloederig verband of een bloeduitstorting onder een hechting.
 • Uw wond gaat ontsteken. De wond zal dan rood en dik worden, warm aanvoelen en pijn doen.
 • Er komt pus of bloed uit de wond.
 • U heeft koorts boven de 38.5 °C of u heeft langer dan 24 uur koorts boven de 38 °C.
 • U heeft constante pijn die niet overgaat. Ook niet door het nemen van pijnstillers of vier keer per dag twee tabletten paracetamol van 500 mg.

Op werkdagen kunt u van 08.30 tot 12.00 en van 13.00 tot 16.30 uur contact opnemen met de polikliniek Urologie (0344) 67 40 40. Buiten kantooruren neemt u contact op met de dienstdoende huisarts. Hij of zij verwijst u zo nodig door naar de uroloog.

Na behandeling

Na de operatie

 • Na de operatie wordt u wakker op de uitslaapkamer. Als de narcose is uitgewerkt, wordt u naar de verpleegafdeling gebracht.
 • Op de afdeling controleert de verpleegkundige uw bloeddruk en hartritme. Ook wordt bijgehouden wanneer u voor het eerst heeft geplast.
 • Op de afdeling krijgt u medicijnen tegen de pijn. Houdt u toch pijn, dan kunt u dit tegen de verpleegkundige zeggen. Hij of zij kan u na overleg met de arts sterkere pijnstillers geven.
 • U kunt last hebben van misselijkheid. Ook hier zijn medicijnen voor. Als de operatie normaal verloopt en u zich goed voelt, dan mag u dezelfde dag naar huis.

Nabespreking

Het is vanzelfsprekend dat u vragen heeft over de behandeling en de gevolgen ervan. Na de operatie heeft u een gesprek met de uroloog waarin u al uw vragen kunt stellen. Het is prettig als uw partner of iemand uit uw naaste omgeving hierbij aanwezig kan zijn.

Wanneer mag u naar huis?

Als alles goed gaat mag u op de dag van de operatie naar huis.

U kunt naar huis als:

 • u geen koorts heeft.
 • de wond er goed uitziet.
 • u zichzelf goed kunt verzorgen.
 • u weer normaal eet.
 • u normaal kunt poepen en plassen.
 • u zelfstandig uw wond kunt verzorgen.
 • de ontslagpapieren in orde zijn.
 • u weet hoe en wanneer u contact met ons kunt opnemen.

Kunnen er complicaties optreden na een operatie?

Bij elke operatie, hoe klein ook, kunnen er problemen ontstaan. Bijvoorbeeld een infectie of een nabloeding. Dit kan tijdens de operatie gebeuren of erna. Tijdens de ziekenhuisopname krijgt u een antibioticum om de kans op een infectie te verkleinen. De verpleegkundige houdt goed in de gaten of u een nabloeding heeft.

Afspraak voor controle

Bij uw ontslag uit het ziekenhuis maakt u een afspraak voor een controle. U heeft deze afspraak bij de uroloog op de polikliniek Urologie, zes weken na de operatie.

Vervoer naar huis

Als de operatie normaal verloopt en u voelt zich goed, dan mag u op de dag van de operatie naar huis. Het is prettig als een familielid of kennis u ophaalt. Hij of zij kan een rolstoel meenemen bij de ingang van het ziekenhuis.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, stel deze dan gerust. De medewerkers van de afdeling Urologie helpen u graag. 

Afspraak verzetten

Het kan gebeuren dat u een afspraak moet verzetten. Geef dit alstublieft zo snel mogelijk aan ons door. We maken dan een nieuwe afspraak en kunnen de vrijgekomen tijd reserveren voor een andere patiënt.

 • Polikliniek Urologie (0344) 67 40 40 – maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur 's ochtends en van 14.00 tot 16.00 uur
  's middags. Buiten kantoortijden of in het weekend kunt u de dienstdoende uroloog bereiken via de receptie.