Verwijdering van goedaardige gezwellen van de balzak

Binnenkort wordt u opgenomen verpleegafdeling kortverblijf voor een verwijdering van een goedaardig gezwel van de balzak. Het kan gaan om een waterbreuk, een bijbalcyste of een spatader aan de teelbal. U meldt zich op de afgesproken datum en tijd bij de vrijwilligersbalie in de centrale hal van het ziekenhuis. De vrijwilliger brengt u naar de verpleegafdeling.

Afdeling

Urologie

Lees meer

Voorbereiding

U krijgt voor de operatie een volledige narcose of plaatselijke verdoving (ruggenprik). Om dit goed voor te bereiden, bezoekt u het spreekuur van de anesthesist. Dit is de medisch specialist die de verdoving voor de operatie verzorgt. De afdeling Opname regelt deze afspraak voor u en zal u hierover informeren.

Opnameduur

Voor deze operatie wordt u meestal opgenomen voor een dagbehandeling. U gaat dus dezelfde dag weer naar huis. Soms wordt u de dag voor de operatie opgenomen.

Voor de operatie

Op de ochtend van de operatie blijft u nuchter. Dit betekent dat u op niet mag eten en drinken. Er is met u besproken welke tabletten u eventueel wel of niet moet innemen. Daarnaast zijn de volgende voorbereidingen belangrijk:

  • U krijgt voorbereidende medicijnen voor de verdoving.
  • Zorg dat u voor de operatie nog even plast, zodat uw blaas leeg is.
  • Meestal krijgt u ongeveer drie kwartier voor de operatie een tabletje om wat rustig te worden.
  • U krijgt operatiekleding aan.
  • Zo nodig wordt u geschoren op de plek waar u wordt geopereerd.
  • U mag geen bril, contactlenzen, hoortoestel of sieraden dragen als u onder narcose (verdoving) wordt geopereerd.
  • U wordt in uw bed naar de operatieafdeling gebracht.

Na behandeling

Na de operatie wordt u wakker op de uitslaapkamer. Als de narcose is uitgewerkt, wordt u naar de verpleegafdeling gebracht. Op de afdeling controleert de verpleegkundige uw bloeddruk en hartritme. Ook wordt bijgehouden wanneer u voor het eerst heeft geplast. Op de afdeling krijgt u medicijnen tegen de pijn. Houdt u toch pijn, dan kunt
u dit tegen de verpleegkundige zeggen. Hij of zij kan u na overleg met de arts sterkere pijnstillers geven. U kunt last hebben van misselijkheid. Ook hier zijn medicijnen voor. Als de
operatie normaal verloopt en u zich goed voelt, dan mag u dezelfde dag naar huis.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, stel deze dan gerust. De medewerkers van de afdeling Urologie helpen u graag. 

Afspraak verzetten

Het kan gebeuren dat u een afspraak moet verzetten. Geef dit alstublieft zo snel mogelijk aan ons door. We maken dan een nieuwe afspraak en kunnen de vrijgekomen tijd reserveren voor een andere patiënt.

  • Polikliniek Urologie (0344) 67 40 40 – maandag tot en met vrijdag van 09.30 tot 16.30 uur
    's middags. Buiten kantoortijden of in het weekend kunt u de dienstdoende uroloog bereiken via de receptie.