Verwijdering van kalk in de schouder met een echografie

Echografie is een onderzoek waarbij een lichaamsdeel kan worden bekeken op een beeldscherm. Bij u wordt de schouder bekeken. Bij echografie wordt gebruikgemaakt van geluidsgolven. Echografie is volkomen veilig en pijnloos. U heeft kalkafzetting in uw schouder. De kalkafzetting is te zien op een beeldscherm. De kalk wordt aangeprikt en door aspiratie (opzuigen) zoveel mogelijk verwijderd.

Afdeling

Radiologie

Lees meer

Voorbereiding

  • U kunt normaal eten en drinken voor het onderzoek.
  • Gebruikt u een bloedverdunner? Uw behandelend arts vertelt u wanneer u met deze middelen moet stoppen en wanneer u ze weer kunt innemen.
  • Gebruikt u naast bloedverdunners ook andere medicijnen, dan kunt u deze gewoon blijven innemen. Ook op de dag van het onderzoek zelf.

Behandeling

U gaat liggen op de onderzoekstafel. Met het echotoestel wordt gekeken waar de kalk in uw schouder precies zit. De arts verdooft deze plekken. Met een naald worden de kalkdeeltjes aangeprikt. Wanneer het prikken pijn doet, kan de radioloog de plek nog extra verdoven. Daarna wordt de kalk opgezogen. De restjes kalk die niet zijn opgezogen, verminderen of verdwijnen vanzelf. U krijgt ook nog een ontstekingsremmend middel en een pijnstiller in de slijmbeurs. De behandeling duurt ongeveer 20 minuten.

Na behandeling

  • Het is prettig als een familielid of kennis u ophaalt, want u mag zelf niet actief deelnemen aan het verkeer.
  • U mag zich bewegen zoals u gewend bent.
  • De eerste twee dagen kan de pijn erger worden. Dit is normaal. U hoeft zich hier niet ongerust over te maken. U kunt naast de pijnstiller die u gebruikt ook nog paracetamol nemen, als u veel pijn heeft. U mag maximaal zes tabletten paracetamol per dag innemen.
  • Bij problemen kunt u contact opnemen met uw behandeld arts of met de afdeling Radiologie.

Ongeveer acht weken na de behandeling heeft u een controle-afspraak bij de behandelend arts op de polikliniek. Voordat u naar de arts gaat, laat u eerst nog röntgenopnamen maken. U heeft hiervoor een aanvraagformulier meegekregen. De röntgenopnamen kunt u laten maken op de afdeling Radiologie.

Lees meer informatie over in de folder 'Verwijdering van kalk in de schouder met een echografie'

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel deze dan gerust. 

  • Radiologie (0344) 67 42 33 - maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 16.30 uur ’s middags