Vezelrijke voeding

De arts heeft een vezelrijke voeding geadviseerd in verband met obstipatie of andere darmklachten. Van belang voor een goede darmfunctie zijn:

1. Goed ontbijten en regelmatig eten

2. Vezelrijke voeding

3. Voldoende drinken

4. Voldoende bewegen

5. Juist toiletgedrag en juiste houding

Afdeling

Diƫtetiek

Lees meer

Meer over

Goed ontbijten

Een voldoende groot en vezelrijk ontbijt zorgt dat de werking van de darmen op gang komt en dat de darmen in beweging blijven. Eet daarbij rustig en kauw goed.

Vezelrijke voeding

Vezels zorgen ervoor dat de darmen beter kunnen werken en de poep zacht blijft. Voedingsvezels komen voor in plantaardige producten. Vooral volkorenproducten bevatten veel vezels. Kies daarom voor vezelrijke voedingsmiddelen en verdeel het eten ervan over de hele dag, te beginnen met een goed ontbijt. In de eerste week kunnen de extra vezels een rommelende buik, een opgezette buik en/of winderigheid veroorzaken. Dit verdwijnt meestal na de eerste week. Sommige voedingsmiddelen, zoals uien, prei en peulvruchten, kunnen ook later nog klachten geven zoals winderigheid en buikpijn.

Voldoende drinken

Voor een goede darmwerking is het belangrijk dat u voldoende drinkt. Dit is minimaal 1,5 tot 2 liter per dag. Dit zijn ongeveer veertien bekers of glazen. Dit komt neer op twee bekers bij elke maaltijd en dan nog vier keer per dag tussendoor twee bekers. Tip: begin de dag met een glas water op de nuchtere maag.

Voldoende bewegen


Zorg voor minimaal dertig minuten beweging per dag en beweeg regelmatig door de dag heen. U kunt bijvoorbeeld twee keer per dag vijftien minuten wandelen of fietsen. U zorgt er dan voor dat de darmen in beweging blijven.

Toiletgedrag en goede houding

  • Ga meteen naar het toilet als u aandrang voelt. Door het ophouden en uitstellen om naar het toilet te gaan, wordt de poep dikker. Het wordt dan moeilijker om te poepen.
  • Ga ontspannen op het toilet zitten. U kantelt uw bekken iets naar voren waardoor de rug wat boller wordt en u iets in de toiletbril wegzakt.
  • In het begin mag u zacht persen terwijl u uitademt. Hiermee zet u het poepen in gang. Daarna hoort het poepen vanzelf te gaan.
  • Probeer na de maaltijd of u kunt poepen. Als het niet lukt, kunt u het later weer proberen. Blijf niet te lang zitten op het toilet.

Lees meer informatie in de folder Vezelrijke voeding. 

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan contact op met de polikliniek Diëtetiek.

  • Diëtetiek (0344) 67 43 36 - maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur