Voeding bij COPD

COPD is de afkorting van Chronic Obstuctive Pulmonary Disease. COPD is de algemene naam voor twee verschillende ziektes: chronische bronchitis en longemfyseem. U komt in ons ziekenhuis omdat u COPD heeft. Voeding is een belangrijk onderdeel van de therapie bij COPD. In de folder onderaan deze pagina vindt u meer informatie en tips over voeding bij COPD.

 

Afdeling

Diƫtetiek

Lees meer

Meer over

Veel mensen met COPD hebben te weinig spieren. Niet alleen mensen met een te laag gewicht. Ook bij een gezond gewicht of overgewicht komt dit voor. De kracht en de weerstand zijn dan minder goed.

Eiwit is de bouwstof voor het lichaam. Extra eiwit eten om spieren op te bouwen werkt alleen in combinatie met lichaamsbeweging. Train bij voorkeur onder begeleiding van een gespecialiseerd fysiotherapeut.

Eiwit zit veel in vlees, vis, melkproducten, kaas, ei, noten en peulvruchten. Hoeveel eiwit heeft u nodig? Dat hangt af van uw gewicht, de hoeveelheid spieren en hoe uw nieren het doen. Iemand die spieren moet opbouwen heeft meer eiwit nodig. Iemand die ziek is heeft meer eiwit nodig dan iemand die niet ziek is. De diëtist kan u een advies geven over de juiste hoeveelheid eiwit voor u. Het is belangrijk de eiwitten te verdelen over te dag. Belangrijke momenten zijn, na lichamelijke inspanning en voor het slapengaan.

Tips voor voldoende eiwit:

  • Kies voor hartig broodbeleg. Bijvoorbeeld kaas, zuivelspread, smeerkaas, vleeswaren of vis.
  • Neem bij elke maaltijd een zuivelproduct. Bijvoorbeeld melk, karnemelk, yoghurt of kwark.
  • Neem drie keer per dag een eiwitrijk tussendoortje. Bijvoorbeeld een stukje kaas, een haring, een handje noten of een bakje kwark.
  • Eet bij de warme maaltijd altijd vlees, vis of een vleesvervanger. Vleesvervangers kunnen bijvoorbeeld zijn: een omelet, gekookte eieren, peulvruchten of noten.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan contact op met de polikliniek Diëtetiek.

  • Diëtetiek (0344) 67 43 36 - maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur