Voeding bij divertikels en diverticulitis

Divertikels zijn ballonachtige bobbels (uitstulpingen) van de wand van het darmkanaal. Divertikels groeien de buikholte in en kunnen zowel in de slokdarm, de dunne darm als in de dikke darm voorkomen. Divertikels zijn niet kwaadaardig, maar ze kunnen wel gaan ontsteken als er ontlasting (poep) in de uitstulping achterblijft. Als de divertikels gaan ontsteken wordt dit ‘diverticulitis’ genoemd.

Afdeling

Diƫtetiek

Lees meer

Meer over

Waarschijnlijk ontstaan divertikels op zwakke plekken in de darmwand. Bij mensen die last hebben van verstopping en harde poep, moeten de darmen harder werken om de ontlasting voort te bewegen. Hierdoor kan er verhoogde druk ontstaan. Verstopping en harde ontlasting kunnen ontstaan door vezelarme voeding en te weinig drinken.

Behandeling

Als u divertikels heeft, is het belangrijk dat uw ontlasting soepel blijft. Dan is de kans kleiner dat ontlasting achterblijft in de uitstulpingen. Bij heel lichte ontstekingen is vaak geen behandeling nodig. De ontstekingen kunnen meestal herstellen als u even rustig aan doet, en vezelarm (of soms tijdelijk vloeibaar) voedsel eet.

Lees voor meer informatie de folder 'Voeding bij divertikels en diverticulitis'.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan contact op met de polikliniek Diëtetiek.

  • Diëtetiek (0344) 67 43 36 - maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur