Voeding bij een middenrifbreuk

Het middenrif is een scheidingswand tussen de borstholte en de buikholte. In het middenrif zit een smalle opening waar de slokdarm (borstholte) doorheen loopt naar de maag (buikholte). Bij een middenrifbreuk is de opening tussen borst- en buikholte wat wijder dan normaal. De middenrifbreuk kan aangeboren zijn (hernia diafragmatica) of op latere leeftijd ontstaan (hiatus hernia).

Afdeling

Diƫtetiek

Lees meer

Meer over

Wat is gastro-oesofageale reflux?

U krijgt geen klachten door een middenrifbreuk. U krijgt pas klachten als de maag door de wijdere opening in het middenrif (gedeeltelijk) omhoog komt. De sluitspier tussen de slokdarm en de maag kan dan minder goed sluiten. De maaginhoud kan gemakkelijk omhoog stromen in de slokdarm. Dit noemen we brandend maagzuur (gastro-oesofageale reflux). Het is belangrijk om overgewicht en verstopping te voorkomen. Overgewicht en verstopping geven namelijk een verhoogde druk op de maag. De maag kan hierdoor gemakkelijk omhoog komen door de middenrifbreuk.

Ontsteking van de slokdarm

De maag en/of darminhoud vloeit meerdere keren per dag terug in de slokdarm. Als dit vaker dan normaal gebeurt, kan een ontsteking van de slokdarm ontstaan (reflux oesophagitis). Of u last krijgt van een slokdarmontsteking, hangt af van een aantal factoren. Eén van de factoren is de druk in de sluitspier van de slokdarm. Als de druk lager wordt, kan de maag en/of darminhoud gemakkelijker terugvloeien.

Behandeling

  • Neem drie hoofdmaaltijden en zo nodig drie tot vier kleine tussenmaaltijden.
  • Neem de laatste maaltijd niet later dan twee uur voor het slapen gaan.
  • Kauw het voedsel goed voordat u het doorslikt.
  • Verhoog het hoofdeinde van het bed met ongeveer 15 - 20 cm.
  • Zorg voor een goede stoelgang.
  • Heeft u ’s nachts last van reflux? Gebruik dan geen melkproducten voor het slapen gaan.
  • Probeer minimaal vijf dagen per week een half uur te bewegen (fietsen, lopen, zwemmen).

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan contact op met de polikliniek Diëtetiek.

  • Diëtetiek (0344) 67 43 36 - maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur