Voeding en zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes (diabetes gravidarum) is een vorm van diabetes mellitus die tijdens de zwangerschap ontstaat en meestal na de bevalling weer verdwijnt.

Afdeling

Diƫtetiek

Lees meer

Meer over

Tijdens de zwangerschap vinden er grote veranderingen plaats in de hormoonhuishouding. Zwangerschapsdiabetes is een gevolg van een verminderde werking van de alvleesklier. Doordat er steeds meer zwangerschapshormonen worden aangemaakt, raakt de alvleesklier overbelast. De alvleesklier kan niet voldoende insuline aanmaken. Nog belangrijker is dat de zwangerschapshormonen het lichaam ongevoelig maken voor insuline (het lichaam wordt resistent). Insuline is nodig om glucose vanuit het bloed op te nemen in de lichaamscellen. Als er te weinig insuline is, stijgt de bloedglucosewaarde. Na de bevalling verdwijnen de zwangerschapshormonen en wordt de bloedglucose weer normaal. Zelden blijft diabetes na de bevalling bij de moeder bestaan. Er is wel 50% kans om binnen 5 jaar diabetes te ontwikkelen en een grotere kans op zwangerschapsdiabetes bij een eventuele volgende zwangerschap. Het is dan ook belangrijk om na de zwangerschap gezond te blijven eten en op uw gewicht te letten.

Ongewenste gevolgen bij zwangerschapsdiabetes voor het kind zijn een te hoog geboortegewicht, lage bloedglucosewaarden, overgewicht en diabetes type 2. Om deze risico’s te verkleinen, dienen de bloedglucosewaarden nuchter lager dan 5.3 mmol/l en 1,5 uur na de maaltijden lager dan 7.2 mmol/l te blijven. In eerste instantie zal er naar gestreefd worden dit te bereiken door het volgen van een dieet. Als de bloedglucosewaarden dan nog te hoog blijven, overlegt de diëtist met de internist of er gestart wordt met insuline.

De basis van de voeding voor iemand met zwangerschapsdiabetes is een gezonde voeding, zoals die voor iedereen geldt. Aan de hand van wat u gewend bent te eten en drinken zal de diëtist met u bespreken hoe uw voeding eruit kan zien. De nadruk zal worden gelegd op de koolhydraten en de vetten in uw voeding.

 

Behandeling

Het doel van het dieet is het voorkomen van pieken in uw bloedglucosewaarden door:

  • Gelijkmatig verdelen van voeding over de dag
  • Beperken van suiker en suikerrijke producten
  • Gebruik van voldoende voedingsvezels
  • Beperken van verzadigd vet
  • Wees matig met zout
  • Zorg voor een gezond gewichtsverloop
  • Hanteer een gezonde leefstijl

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan contact op met de polikliniek Diëtetiek.

  • Diëtetiek (0344) 67 42 85 - maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur