Voedingsadviezen bij darmfalen

Als een deel van de dunne darm is verwijderd, probeert het overgebleven deel zich aan te passen aan deze verandering. De achtergebleven darm kan ‘leren’ om de functie over te nemen van het stuk dat verwijderd is. Het duurt even voordat de achtergebleven dunne darm zich heeft aangepast. Tot die tijd worden voedingsstoffen, vocht, vitamines en mineralen misschien niet zo goed opgenomen als voor uw darmoperatie. We spreken dan van darmfalen. Een gevolg daarvan kan zijn dat u veel diarree heeft. U verliest dan veel vocht en zout met de ontlasting. Als u met een stoma meer dan 1,5 liter vocht per dag verliest, spreken we van een high output stoma. Om de diarree te verminderen geven we u hier een aantal eet- en drinkadviezen.

Afdeling

Diƫtetiek

Lees meer

Meer over

Voeding

 • Eet zes tot acht maaltijden per dag. Vaker eten helpt uw dunne darm om zich aan te passen aan de nieuwe situatie. Eet langzaam en kauw goed.
 • Drink maximaal een half glas bij het eten. Als u veel gaat drinken bij de maaltijd passeert de maaltijd sneller door uw dunne darm. Daardoor kan de darm niet genoeg voedingsstoffen opnemen. Drink liever tussen de maaltijden door.
 • Gebruik weinig suiker, honing, snoep, zoet broodbeleg en andere producten
  met veel suiker. Deze producten kunnen de diarree verergeren.

Vocht

Het soort drinken dat u kiest heeft invloed op de hoeveelheid ontlasting (poep).Er zijn drie groepen dranken: isotone dranken, hypotone dranken en hypertone dranken. Met de volgende adviezen wordt het vochtverlies via de darm beperkt en het tekort aan vocht en zouten in het lichaam hersteld.

 • Isotone dranken mag u onbeperkt drinken. 
  Isotone dranken bevatten 6 tot 8 gram koolhydraten per 100 ml (milliliter) of een vergelijkbare hoeveelheid zout. In ons bloed zitten ongeveer evenveel suikers en/of zouten. Isotone dranken zijn bijvoorbeeld: melk, karnemelk, groetesap, tomatensap, boullion en isotante sportdranken zoals AA Drink Isotone.
 • Hypotone en hypertone dranken: maximaal 1000 ml (1 liter) per dag
  Uw arts of diëtist kan u voorschrijven om nog minder van deze dranken te gebruiken als dit nodig is. Het gebruik kan beperkt worden tot 500 ml (een halve liter).

Let op uitdroging

Bij diarree of een high output stoma bestaat het risico van uitdrogen.

Lees meer informatie in de folder Voedingsadviezen bij darmfalen

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan contact op met de polikliniek Diëtetiek.

 • Diëtetiek (0344) 67 43 36 - maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur