Zuurstoftherapie met de optiflow
U bent gestart met zuurstoftherapie via een apparaat, de Optiflow. U krijgt dan extra lucht met zuurstof door een slangetje in de neus.
Meer over
Bij het inademen komt er zuurstof via de longen in het bloed. Daarna brengt het bloed de zuurstof overal in het lichaam. Bij een ziekte aan de longen kan er minder zuurstof in het bloed zijn dan normaal. Ademen gaat dan moeilijk en u kunt benauwd worden. Wij kunnen u dan extra zuurstof geven. Dat gebeurt via een zuurstofbril of een zuurstofkapje.
Wat is de optiflow?
Soms werkt het geven van de zuurstof via de bril of het kapje niet voldoende. U krijgt dan extra zuurstof door een slangetje in de neus. Het slangetje is aangesloten op de Optiflow. Dat is een apparaat dat heel snel onder hoge druk veel zuurstof de longen inblaast. De Optiflow helpt om de luchtwegen meer te openen. De longen kunnen weer beter zuurstof opnemen. We noemen het geven van extra zuurstof met de Optiflow ook wel zuurstoftherapie. Uw arts bepaalt of de behandeling met de Optiflow een goede behandeling voor u is. De Optiflow werkt op elektriciteit en is met een snoer aangesloten op het stopcontact. Tijdens de behandeling kunt u zich daarom wat minder vrij bewegen. Hoe lang de behandeling duurt, hangt af van hoe u opknapt met behulp van de Optiflow.
Behandeling
In het begin is het even wennen. Kort daarna voelt u zich minder benauwd en merkt u dat het ademhalen makkelijker gaat. Door de warme en vochtige lucht die naar binnen geblazen wordt, kan slijm dat vastzit makkelijker loskomen. Het wordt dan ook gemakkelijker om het slijm op te hoesten. De werking is als volgt:
- U krijgt een soepel zuurstofslangetje in uw neus.
- Het slangetje zit vast aan een elastieken band die om het hoofd zit.
- De band zit aangesloten op de Optiflow. De Optiflow blaast onder hoge druk zuurstof via het slangetje naar binnen.
- De zuurstof is een beetje warm en vochtig, om te voorkomen dat de slijmvliezen in de neus uitdrogen.
- U krijgt een knijper op uw vinger of oor. Dat is een saturatiemeter. Hij meet hoeveel zuurstof er in het bloed zit. Soms kan er ook bloed afgenomen worden om het zuurstofgehalte te bepalen.
Na behandeling
Wanneer het beter met u gaat en de hoeveelheid zuurstof is verbeterd en niet meer verandert, wordt de Optiflow-zuurstoftherapie gestopt. Dat gebeurt in kleine stapjes. Daarna krijgt u weer zuurstof via een zuurstofslangetje in de neus of een zuurstofkapje.
Contact
Mocht u vragen hebben kunt u contact opnemen met de afdeling Longgeneeskunde
- Longgeneeskunde (0344) 67 42 48