Allergietest met plaktesten

Door middel van plaktesten wordt uitgezocht voor welke stof(fen) u mogelijk allergisch bent. Deze test wordt uitgevoerd als bij u een contactallergie wordt vermoed.

Afdeling

Dermatologie

Lees meer

Meer over

Op de eerste afspraak plakt de doktersassistente pleisters met teststoffen op uw rug. Deze teststoffen zijn onderdeel van vastgestelde reeksen, zoals de Europese Standaard Reeks. Dit is een reeks van stoffen waar Europeanen het vaakst allergisch op reageren. Soms worden er meerdere reeksen stoffen geplakt. Of we vragen u om zelf producten mee te nemen waar u mogelijk allergisch voor bent.

Op de tweede afspraak, 2 dagen (48 uur) na de eerste afspraak, haalt de doktersassistente de pleisters weg. Daarna worden de testplaatsen met een stift gemarkeerd.

De derde afspraak is een dag na de tweede afspraak (72 uur na de eerste afspraak). De arts leest de huidreactie(s) af en bespreekt met u de uitslag van de test. Een test is positief als het opgebrachte materiaal (allergeen) op de huid een ontstekingsreactie geeft. Er is dan in dit testvakje roodheid, zwelling, bultjes en/of blaasjes te zien. Dit is nog zichtbaar op de derde dag.

Let op: Indien corticosteroïden (componenten in hormoon crème of zalf) worden getest, heeft u nog een afspraak na 1 week om de resultaten te bekijken.

Lees meer over dit onderwerp in de folder plaktesten. 

Contact

Mocht u vragen hebben kunt u contact opnemen via onderstaand telefoonnummer

  • Polikliniek Dermatologie (0344) 67 40 54 - maandag tot en met vrijdag van 8.30's morgens tot 16.30 uur 's middags