Artroscopie (kijkoperatie) van de knie
Via een artroscopie van de knie kan de orthopedisch chirurg de toestand van het gewricht beoordelen en ook ingrepen uitvoeren.
Meer over
De meest voorkomende gewrichtsbeschadigingen zijn:
- Gescheurde meniscus
- Kraakbeenschade of slijtage (chondropathie)
- Losse bot- of kraakbeenstukjes
- Gescheurde banden
Voorbereiding
De operatie vindt bij voorkeur plaats onder een ruggenprik (spinale anesthesie). U kunt dan meekijken via een beeldscherm. Tevens krijgt u direct uitleg over de toestand van de knie.
Onderzoek
De orthopedisch chirurg maakt aan de voorzijde van de knie een kleine snede van circa 1 cm en brengt de artroscoop in het kniegewricht. Een artroscoop is een smalle buis van circa 8 mm doorsnede, met een lens en een lichtkabel. Door deze kabel wordt het licht in de knie geleid en via de lens verschijnt het beeld van het gewricht op een beeldscherm dat in de operatiekamer is opgehangen.
Door een tweede kleine snede kan de orthopedisch chirurg verschillende soorten instrumenten invoeren. Via een aan- en afvoeropening in de knie wordt het gewricht voordurend gespoeld met een zoutwater oplossing om een duidelijk beeld te krijgen. Na afloop van de operatie worden de wondjes meestal gesloten met hechtpleisters (soms met hechtingen). Tevens wordt een drukverband aangelegd.
Na onderzoek
De knie kan na de ingreep warm en gezwollen zijn. Door te veel belasting kan zwelling ontstaan of verergeren en daarmee samenhangend kunnen ook pijnklachten ontstaan. Als er zwelling optreedt kunt u:
- Het been hoogleggen.
- De knie koelen met ijs of een cold-pack. Nooit ijs rechtstreeks op de huid leggen en niet langer dan 20 minuten per keer.
- Minder zwaar belasten.
Het herstel kan twee tot zes weken in beslag nemen (soms langer), afhankelijk van de diagnose.
Folders
Hier vindt u meer informatie over een artroscopie van de knie
Contact
Heeft u nog vragen, dan kunt u de orthopedie consulent bellen. Telefonisch spreekuur op werkdagen ‘s ochtends tussen 11.00 – 12.00 uur, 0344-674676.