Bio-impedantiemeting

Met de bio-impedantiemeting wordt de spiermassa in het lichaam gemeten. Om deze vast te stellen meten we de elektrische weerstand van het lichaam (bio-impedantie). Dit gebeurt door een lichte stroom door uw lichaam te sturen. U voelt hier niets van. De weerstand die door de apparatuur gemeten wordt, zegt iets over de lichaamssamenstelling (spier- en vetmassa, water).

Afdeling

Diƫtetiek

Lees meer

Voorbereiding

  • Voor het goed slagen van het onderzoek verwijdert u van tevoren metalen voorwerpen die direct contact hebben met het lichaam (sieraden, piercing, riem etcetera) van uw lichaam. (BH-beugel of riem hoeven niet af.) 
  • Het is belangrijk dat u 2 uur voor het onderzoek niets meer eet en drinkt, met uitzondering van water.
  • Neem geen alcohol of cafeïne in de 8 uur voorafgaande aan de meting.
  • Neem iets te eten en drinken mee voor na het onderzoek. Zeker als u nog moet bewegen in de afspraak erna (bijvoorbeeld bij de fysiotherapie).
  • Wij adviseren u omvoor het onderzoek geen zware arbeid te verrichten of te sporten.
  • We vragen u vlak voor de afspraak te plassen zodat uw blaas leeg is.
  • Smeer geen bodylotion of handcrème op handen en voeten voorafgaand aan dit onderzoek.

Let op! Heeft u een pacemaker of bestaat de mogelijkheid dat u op het moment van onderzoek zwanger bent? Meld dit dan voor het onderzoek. In dat geval mag u dit onderzoek niet ondergaan. Gebruikt u diuretica (plastabletten), meld dit dan ook voor het onderzoek.

Onderzoek

Voor het onderzoek worden uw lengte en gewicht gemeten. Hierna gaat u gedurende ongeveer 5 minuten op een bed liggen. De diëtist plaatst vier plakkers met elektroden op uw rechtervoet, -enkel, -pols en -hand, waardoor een lichte stroom wordt gestuurd. Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 10 minuten.

Meer informatie leest u in de folder Bio-impedantiemeting.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan contact op met de polikliniek Diëtetiek.

  • Diëtetiek (0344) 67 43 36 - maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur