Blaaskijkonderzoek (cystoscopie)
Met een blaaskijkonderzoek (cystoscopie) bekijkt de arts de binnenkant van de blaas. Met dit onderzoek probeert hij de oorzaak van uw klachten te vinden.
Voorbereiding
Tijdens het onderzoek hoeft alleen uw onderlichaam bloot te zijn. Daarom is het gemakkelijk om gescheiden kleiding te dragen, bijvoorbeeld een broek of rok met blouse of T-shirt.
Probeer u zo goed mogelijk te ontspannen voor het onderzoek, want een blaaskijkonderzoek gaat makkelijker als u ontspannen bent.
Onderzoek
- U neemt plaats op de onderzoekstafel.
- De urinebuis wordt verdoofd door het inbrengen van gel.
- De arts brengt via de urinebuis een dun buisje in met een camera (scoop) tot aan uw blaas. Hierdoor kunt u het gevoel krijgen dat u moet plassen.
- Door het buisje wordt water in de blaas gebracht.
- Aan het uiteinde van het buisje zit een lampje dat de blaas aan de binnenkant verlicht. Hiermee bekijkt de arts de hele binnenkant van de blaas. U kunt meekijken op een televisiescherm.
- Het onderzoek duurt ongeveer 10 minuten.
Na onderzoek
Na het onderzoek kan uw urine (plas) rood zijn. Dit komt omdat het slijmvlies van de urinebuis een beetje is beschadigd door het onderzoek. Hierdoor kan er wat bloed in de urine terechtkomen. U hoeft zich daar geen zorgen over te maken. Na enkele uren is de kleur van de urine weer normaal.
Soms heeft u na het onderzoek het gevoel dat u continu moet plassen. Ook kunt u een of twee dagen na het onderzoek een branderig gevoel hebben tijdens het plassen. Meestal gaat dit vanzelf weer over.
Het is goed voor uw blaas om na het onderzoek veel te drinken.
Soms krijgt u van de artsen medicijnen mee die u een aantal dagen moet gebruiken. Deze medicijnen voorkomen een infectie van de blaas
De uitslag
De arts vertelt u de uitslag direct na het onderzoek.
Folders
Lees meer informatie in de folder Blaaskijkonderzoek.
Contact
Heeft u nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de afdeling Urologie.
- Polikliniek Urologie (0344) 67 40 40 – van maandag tot en met vrijdag van 08.30-16.30 uur. Als u klachten heeft in de avond of in het weekend neemt u dan contact op met de huisartsenpost.