Blaaskijkonderzoek (cystoscopie)

Met een blaaskijkonderzoek (cystoscopie) bekijkt de arts de binnenkant van de blaas. Met dit onderzoek probeert hij de oorzaak van uw klachten te vinden. 

Afdeling

Urologie

Lees meer

Onderzoek

  • De urinebuis wordt verdoofd door het inbrengen van gel.
  • De arts brengt via de urinebuis een dun buisje in met een camera (scoop) tot aan uw blaas. Hierdoor kunt u het gevoel krijgen dat u moet plassen.
  • Door het buisje wordt water in de blaas gebracht.
  • Aan het uiteinde van het buisje zit een lampje dat de blaas aan de binnenkant verlicht. Hiermee bekijkt de arts de hele binnenkant van de blaas. U kunt meekijken op een televisiescherm.

Het onderzoek duurt ongeveer 10 minuten. 

Na onderzoek

Na het onderzoek kan uw urine (plas) rood zijn. Dit komt omdat het slijmvlies van de urinebuis een beetje is beschadigd door het onderzoek. Hierdoor kan er wat bloed in de urine terechtkomen. U hoeft zich daar geen zorgen over te maken. Na enkele uren is de kleur van de urine weer normaal.

Soms heeft u na het onderzoek het gevoel dat u continu moet plassen. Ook kunt u een of twee dagen na het onderzoek een branderig gevoel hebben tijdens het plassen. Meestal gaat dit vanzelf weer over.

Het is goed voor uw blaas om na het onderzoek veel te drinken.

Soms krijgt u van de artsen medicijnen mee die u een aantal dagen moet gebruiken. Deze medicijnen voorkomen een infectie van de blaas

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de afdeling Urologie.

  • Polikliniek Urologie (0344) 67 40 40 – maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur 's ochtends en van 14.00 tot 16.00 uur
    's middags. Buiten kantoortijden of in het weekend kunt u de dienstdoende uroloog bereiken via de receptie.