Botdichtheidsmeting (dexametrie)

Dexametrie is een onderzoek om de mate van botontkalking te bepalen. Dit wordt gedaan met behulp van een beperkte hoeveelheid röntgenstralen.

Afdeling

Radiologie

Lees meer

Voorbereiding

In de onderzoekskamer worden uw lengte en gewicht gemeten. Deze gegevens zijn nodig bij het maken van de berekeningen van de botdichtheid.

Onderzoek

U gaat op de rug op de onderzoekstafel liggen. Er worden drie foto’s gemaakt, scans genaamd: één van uw lendewervels en twee van uw heupen. Er hangt een scanarm boven uw  lichaam, dit is een balk die meetapparatuur bevat. Deze balk beweegt tijdens het onderzoek. Hierdoor kunt u een lichte trilling van de onderzoekstafel voelen. Het maken van de scans duurt ongeveer 15 minuten.

Contact

Hebt u nog vragen of bent u verhinderd Als u onverwacht verhinderd bent, geeft u ons dat a.u.b. zo snel mogelijk door. Wij kunnen dan met u een nieuwe afspraak maken en de vrijgekomen tijd voor een andere patiënt reserveren. Hebt nog vragen dan kunt u ons van maandag tot en met vrijdag van 08.00 uur - 17.00 uur bellen op telefoonnummer (0344) 67 42 33.