Coloscopie (darmonderzoek)

Een coloscopie is een inwendig kijkonderzoek van de dikke darm met behulp van een coloscoop. Er wordt een buigzame slang met een lichtje en een lens, via de anus in de dikke darm geschoven. De binnenkant van de darm wordt onderzocht op ontstekingen, zweertjes, bloedingen, poliepen of gezwellen. Er kunnen weefselstukjes voor onderzoek worden weggenomen.

Afdeling

Interne geneeskunde

Lees meer

Voorbereiding

Trek op de dag van het onderzoek makkelijke kleding aan dat niet knelt. Voor het onderzoek is het fijn om een paar warme sokken mee te nemen. Zorg dat er minimaal 1 vinger vrij is van nagellak. Draag op de dag van het onderzoek geen make-up, bodylotion of gezichtscrème.

Let op: het is belangrijk dat de darm goed schoon is zodat het slijmvlies grondig kan worden onderzocht en zelfs de kleinste afwijkingen in het weefsel worden gezien. Wanneer de dikke darm vanbinnen nog vies is, is het zicht in de darm slecht en wordt het onderzoek moeilijker. Ook kan de arts belangrijke zaken, waaronder poliepen en zelfs kanker, missen. De arts kan dan beslissen om het hele onderzoek, na betere darmreiniging, opnieuw te doen. Om uw darm zo schoon mogelijk te krijgen krijgt u een aangepast dieet mee en een laxeermiddel. Lees meer informatie hierover in de folder

Onderzoek

Via de anus wordt voorzichtig een slang steeds verder in de darm gebracht. Aan het uiteinde van de slang zit een lampje. Hiermee bekijkt de arts op een beeldscherm de binnenkant van de darm. Om dit goed te kunnen bekijken is het belangrijk dat de darm zich ontplooit. Daarom brengt de arts via de scoop wat lucht in uw darmen. Dit kan een gevoel van kramp geven. Om dit gevoel kwijt te raken, kan er lucht via de anus ontsnappen. Dit is voor de medewerkers een normaal verschijnsel, u hoeft zich er niet voor te schamen. Tijdens het onderzoek wordt uw bloeddruk, hartslag en uw ademhaling gecontroleerd. 

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten, maar kan bij een ingreep (bijvoorbeeld een poliep verwijderen) langer duren.

Na onderzoek

Na het onderzoek wordt u een tot twee uur opgenomen op de afdeling dagbehandeling. Wanneer er zich geen bijzonderheden voordoen en u voldoende hersteld bent, mag u weer eten en kunt u naar huis. Regel van tevoren vervoer naar huis. U mag alleen onder begeleiding het ziekenhuis verlaten (geen taxivervoer).

Wanneer u na thuiskomst last krijgt van toenemende buikpijn en/of koorts neem dan contact op met de endoscopie afdeling, de polikliniek of buiten werktijden met de spoedeisende hulp (SEH) (0344) 72 66 66. 

Lees voor meer informatie de folder Coloscopie.

Contact

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan contact op met:

  • Polikliniek Interne Geneeskunde (0344) 67 40 53