Cristabiopsie

Een cristabiopsie is een onderzoek waarbij met een holle naald een klein stukje botweefsel uit de achterzijde van het bekken wordt gehaald. 

Afdeling

Interne geneeskunde

Lees meer

Onderzoek

  • Voor de cristabiopsie gaat u op uw linkerzij op een bed liggen met het hemd wat omhoog en uw broek wat naar beneden. U ligt met de knieën hoog opgetrokken naar de neus.
  • De huid, het onderhuids weefsel en het botvlies wordt ter plaatse verdoofd. Dit kan een wat branderig, pijnlijk gevoel geven.
  • Daarna wordt er met een holle naald een pijpje bot weggenomen. Meestal wordt er ook wat beenmerg opgezogen, wat onaangenaam en pijnlijk kan zijn.

Het onderzoek duurt ongeveer vijftien minuten.

Na onderzoek

Om het botje te onderzoeken moet het een speciale bewerking ondergaan. De uitslag van het onderzoek is na twee tot drie weken bij uw behandelend arts bekend.

Soms wordt er bij het niet voldoende verkrijgen van beenmerg een sternumpunctie gedaan. Dat is een onderzoek waarbij met een naald beenmerg uit het borstbeen wordt opgezogen. 

Lees meer informatie in de folder Cristabiopsie

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen naar de de afdeling Interne Geneeskunde.

  • Interne Geneeskunde (0344) 67 40 53 - maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur 's ochtends en van 13.00 tot 16.30 uur 's middags