CT onderzoek Algemeen

Computer Tomografie (afgekort CT) is een onderzoek waarbij door middel van röntgenstraling en een computer afbeeldingen worden gemaakt van de weefsels in het lichaam. Deze scan bestaat uit vele afbeeldingen van dwarsdoorsneden door het lichaam. Hierop zijn de verschillende weefsels te zien, bijvoorbeeld botten, bloedvaten en/ of organen.

Afdeling

Radiologie

Lees meer

Meer over

Het onderzoeksapparaat

In de onderzoeksruimte komt u op een smalle onderzoekstafel te liggen die tijdens het onderzoek door de ringvormige opening van de CT-scanner schuift. Deze opening is ongeveer 80 cm diep en heeft een diameter van ruim 75 cm. Een gedeelte van uw lichaam bevindt zich dus in de ring. U ligt zeker niet opgesloten in een “tunnel”. Er worden meerdere afbeeldingen
gemaakt waarbij de onderzoekstafel telkens heen en weer zal schuiven. Verder kan het voorkomen dat u ademhalingsinstructies krijgt, deze zult u duidelijk horen tijdens het onderzoek.

Het apparaat maakt in rust en tijdens het scannen een zoemend geluid. De bediening van het apparaat gebeurt vanuit de aangrenzende ruimte, hier bevinden de laboranten zich gedurende het onderzoek. Door grote ramen, via een intercom en met behulp van een camera is er contact over en weer mogelijk tussen u en de laboranten.

Het onderzoek is niet pijnlijk en duurt tussen de 5 en 20 minuten, afhankelijk van het te onderzoeken lichaamsdeel en de wensen van de arts.

Voorbereiding

Aandachtspunten voor thuis

  • Medicijnen: Als u medicijnen gebruikt, kunt u deze gewoon blijven innemen, ook op de dag van het onderzoek zelf.
  • Zwangerschap: In verband met röntgenstraling is het belangrijk om te weten of u zwanger bent. Röntgenstraling kan namelijk schadelijk zijn voor uw ongeboren kind.  Daarom kan het onderzoek het beste plaatsvinden in de week na de eerste dag van de menstruatie. Als u zwanger bent of zou kunnen zijn, bespreek dan met uw behandelend arts of het onderzoek uitgesteld kan worden.
  • Kleding: Tijdens het onderzoek mogen er geen metalen materialen in het te onderzoeken gebied aanwezig zijn. Er kan u dus gevraagd worden sieraden af te doen en kleding uit te trekken. Een hemd of T-shirt met korte mouwen zonder versieringen kunt u altijd aanhouden. Neemt u deze zo nodig mee.

Lees meer informatie in de folder CT-onderzoek algemeen

Contact

Als u onverwacht verhinderd bent, geeft u ons dat alstublieft zo snel mogelijk door. Wij kunnen dan met u een nieuwe afspraak maken en de vrijgekomen tijd voor een andere patiënt reserveren. Als u na het lezen van de informatie nog vragen hebt, kunt u ons altijd bellen.

  • Afdeling Radiologie (0344) 67 42 33 - maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur