CT onderzoek dikke darm

 

CT-colonografie is een röntgenonderzoek om de dikke darm in beeld te brengen. CT is de afkorting voor Computer Tomografie, dit is een onderzoek waarbij door middel van röntgenstraling en een computer uw buik in beeld wordt gebracht. We kunnen met behulp van speciale computerprogramma’s naar driedimensionale beelden van uw darm kijken

Afdeling

Radiologie

Lees meer

Voorbereiding

Voor het onderzoek is het belangrijk dat u zich aan het vezelarme dieet houdt en de contrastvloeistof (Telebrix-Gastro) drinkt volgens het aangegeven schema in de folder. Volg dus niet de dosering die in de bijsluiter staat vermeld.

U blijft nuchter, u mag tot na het CT-onderzoek niets meer eten of drinken, niet roken en geen kauwgom gebruiken. Medicijngebruik is toegestaan. Probeert u op de dag van het onderzoek enkele malen naar het toilet te gaan voor ontlasting.

Let op!

  • Als u Buscopan krijgt toegediend, kunt u tijdelijk wat minder scherp (wazig) zien. Dit duurt tot ongeveer een half uur na het onderzoek. Wij mogen geen Buscopan toedienen als u: hartritmestoornissen hebt; een verhoogde oogboldruk (glaucoom) hebt; (bij mannen) u door een vergrote prostaat moeilijk kunt plassen.
  • Buscopan beïnvloedt de rijvaardigheid en u mag na het onderzoek gedurende één uur niet zelf autorijden. Wij raden u dan ook aan om van tevoren te regelen dat iemand u naar huis brengt.

Onderzoek

Voor het onderzoek wordt u gevraagd om uw boven- en onderkleding uit te doen. U mag alleen een hemd of T-shirt dragen. In de onderzoeksruimte komt u op een smalle  onderzoekstafel te liggen, die tijdens het onderzoek door de opening van de CT-scanner schuift.  Deze opening is ongeveer 80 cm diep en heeft een diameter van ruim 75 cm. Een gedeelte van uw lichaam bevindt zich dus in de opening. U ligt zeker niet opgesloten in een “tunnel”. 


Eerst plaatst de radiodiagnostisch laborant een infuus in een bloedvat  in de arm. Vervolgens krijgt u op de onderzoekstafel via dit infuus het medicijn ‘Buscopan’ toegediend dat er voor zorgt dat de darmen kortdurend minder bewegen en minder krampen veroorzaken. Via dit infuus wordt tijdens het CT-onderzoek ook een jodiumhoudend contrastvloeistof toegediend om de organen in de buik aan te kleuren. Dan plaatst de laborant een dun slangetje in de anus. Vervolgens wordt via het slangetje lucht in de darm geblazen. Dit is belangrijk, omdat de darmen anders samen gevallen zijn. Om uw darm zo goed mogelijk met lucht te kunnen vullen, wordt u gevraagd om tijdens het inblazen van de lucht van positie te veranderen (eerst in zijligging, dan in rugligging en vervolgens weer in zijligging). 

Wanneer er voldoende lucht in uw darm geblazen is, worden de scans gemaakt. Eerst in buikligging en vervolgens in rugligging. Als u niet op uw buik kunt liggen, dan is dit geen probleem. De twee scans worden dan eventueel in linker en rechter zijligging gemaakt. U wordt een aantal keer gevraagd de adem in te houden. Hierna wordt het slangetje uit de anus verwijderd en is het onderzoek afgelopen.

Na onderzoek

In uw kleedkamer kunt u naar het toilet om de ingeblazen lucht weer kwijt te raken. Hier zijn washandjes en handdoeken beschikbaar, zodat u zich kunt opfrissen. U wordt geadviseerd om nog een half uur in de buurt van een toilet te blijven, er kan namelijk nog lucht vrij komen.

Na het onderzoek mag u weer normaal eten en drinken, eventueel binnen de beperkingen van een voorgeschreven dieet. Neemt u zo nodig iets te eten mee. Omdat u contrastvloeistof via de bloedvaten (via het infuus) toegediend hebt gekregen, is het belangrijk dat u na het onderzoek goed drinkt. De contrastvloeistof onttrekt namelijk vocht aan het lichaam. Aanbevolen wordt om verspreid over de rest van de dag één liter meer te drinken dan wat u normaal gewend bent. Dit mag water zijn, maar een andere drank volstaat ook.

Lees voor meer informatie de folder CT-onderzoek van de dikke darm

Contact

Als u onverwacht verhinderd bent, geeft u ons dat zo snel mogelijk door. Wij kunnen dan met u een nieuwe afspraak maken en de vrijgekomen tijd voor een andere patiënt reserveren. 

Heeft u nog vragen?  Dan kunt u ons bereiken via onderstaand telefoonnummer.

  • Radiologie (0344) 67 42 33 - maandag tot en met vrijdag van 08.00 uur tot 17.00 uur