CT onderzoek maag en/ of alvleesklier

Computer Tomografie (afgekort CT) is een onderzoek waarbij door middel van röntgenstraling en een computer afbeeldingen wordengemaakt van de weefsels in het lichaam. Deze scan bestaat uit vele afbeeldingen van dwarsdoorsneden door het lichaam. Hierop zijn de verschillende weefsels te zien; bijvoorbeeld botten, bloedvaten en/of organen.

Afdeling

Radiologie

Lees meer

Meer over

In de onderzoeksruimte komt u op een smalle onderzoekstafel te liggen die tijdens het onderzoek door de ringvormige opening van de CT-scanner schuift. Deze opening is ongeveer 80 cm diep en heeft een diameter van ruim 75 cm. Een gedeelte van uw lichaam bevindt zich dus in de ring. U ligt zeker niet opgesloten in een “tunnel”. Er worden meerdere  afbeeldingen gemaakt waarbij de onderzoekstafel telkens heen en weer zal schuiven. Verder kan het voorkomen dat u ademhalingsinstructies krijgt, deze zult u duidelijk horen  tijdens het onderzoek. Het apparaat maakt in rust en tijdens het scannen een zoemend geluid. De bediening van het apparaat gebeurt vanuit de aangrenzende ruimte, hier bevinden   de laboranten zich gedurende het onderzoek. Door grote ramen, via een intercom en met behulp van een camera is er contact over en weer mogelijk tussen u en de laboranten.

Het onderzoek is niet pijnlijk en duurt tussen de 5 en 20 minuten , afhankelijk van het te onderzoeken lichaamsdeel en de wensen van de arts.

Voorbereiding

Voor het CT onderzoek maag
Als voorbereiding op het CT onderzoek van de maag krijgt u op afdeling Radiologie gedurende 30 minuten een halve liter water te drinken. Na ongeveer 30 minuten wordt u opgeroepen voor het onderzoek. Op de onderzoekstafel krijgt u via een infuus Buscopan of Glucagen toegediend, dat verkramping van maag en darmen tegengaat. Hierna krijgt u  nog 3 bekers water te drinken.

Voor CT onderzoek alvleesklier (pancreas)
Ter voorbereiding op het CT onderzoek van de alvleesklier plaatst de laborant een infuus in een bloedvat in de arm. V ia dit infuus wordt tijdens het CT-onderzoek een jodiumhoudend contrastmiddel 2 toegediend om de organen in de buik aan te kleuren. Hierna krijgt u nog 3 bekers water te drinken waar na het onderzoek direct start.

Contact

Bent u verhinderd? Als u onverwacht verhinderd bent, geeft u ons dat a.u.b. zo snel mogelijk door. Wij kunnen dan met u een nieuwe afspraak maken en de vrijgekomen tijd voor een andere patiënt reserveren. 

Heeft u vragen?  Dan kunt u ons van maandag tot en met vrijdag van 08.00 uur - 17.00 uur bellen op telefoonnummer: (0344) 67 42 33.