CT onderzoek met contrast

Computer Tomografie (afgekort CT) is een onderzoek waarbij door middel van röntgenstraling en een computer afbeeldingen worden gemaakt van de weefsels in het lichaam. Deze scan bestaat uit vele afbeeldingen van dwarsdoorsneden door het lichaam. Hierop zijn de verschillende weefsels te zien, bijvoorbeeld botten, bloedvaten en/of organen.

Voor het onderzoek is het belangrijk dat uw maag leeg is. Daarom mag u in de twee uur voor het onderzoek niet meer eten, drinken of roken.

Afdeling

Radiologie

Lees meer

Onderzoek

Tijdens het onderzoek worden opnamen gemaakt van een of meerdere lichaamsdelen. Om een orgaan goed te kunnen zien, is het soms nodig om een contrastmiddel te gebruiken. Uw behandelend arts en de radioloog bepalen of dit voor uw onderzoek nodig is. Wanneer dit nodig is, krijgt u een infuus met een jodiumhoudend contrastmiddel. Het infuus zit tijdens het onderzoek in een bloedvat in uw arm.

Het jodiumhoudend contrastmiddel is veilig. Bijwerkingen komen zelden voor. Toch is er net als bij medicijnen een zeer kleine kans op een overgevoeligheidsreactie. In de volgende gevallen komt een overgevoeligheidsreactie vaker voor:

  • U heeft eerder een overgevoeligheidsreactie gehad na het gebruik van een jodiumhoudend contrastmiddel.
  • U bent overgevoelig voor andere medicijnen.

Het is belangrijk dat de artsen en laboranten op de hoogte zijn zijn van deze situaties. U wordt dan ook dringend verzocht dit tijdig te melden.

Na onderzoek

Als u een onderzoek met een contrastmiddel via een infuus heeft gehad, is het belangrijk dat u na het onderzoek veel drinkt. U moet de rest van de dag één liter meer drinken dan u normaal gewend bent. Dit mag water zijn, maar een andere drank is ook goed.

De uitslag van het onderzoek krijgt u via de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.

Lees voor meer informatie in de folder CT-onderzoek met contrast

Contact

Heeft u vragen, stel deze dan gerust. De medewerkers van de afdeling Radiologie geven u graag meer informatie.

  • Radiologie (0344) 67 42 33 - maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 16.30 ’s middags.