CT onderzoek van de kransslagaders

Een CTA-coronairen is een onderzoek waarbij met behulp van contrastvloeistof en röntgenstraling eventuele vernauwingen van de kransslagaderen van het hart in beeld worden gebracht.

Afdeling

Radiologie

Lees meer

Voorbereiding

Rustige hartslag: Voor het slagen van het onderzoek is een rustige hartslag nodig. Om dit te bereiken krijgt u van uw cardioloog het medicijn Metoprolol® voorgeschreven. U start 2  dagen voor het onderzoek met het innemen van dit medicijn. U neemt in de ochten d steeds 1 tablet Metoprolol®. De ochtend van het onderzoek neemt u de laatste tablet in. Als uw  artslag al rustig is zal uw cardioloog deze extra medicatie niet voorschrijven. Eten en drinken: Vanaf twee uur voor de afgesproken tijd moet u nuchter blijven. Nuchter zijn houdt  in: niets eten, niets drinken , geen kauwgom kauwen en niet roken.

Onderzoek

U neemt plaats op de onderzoekstafel van de CT scanner. U wordt aangesloten op een ECG monitor, waarmee uw hartslag wordt geregistreerd. Daarna verlaten de laboranten de CT- kamer. De bediening van de scan gebeurt vanuit een aangrenzende ruimte, waar de laboranten zich tijdens het onderzoek bevinden. De laboranten houden contact met u via een  intercom en geven u zo nodig instructies. Eerst wordt een CT scan gemaakt zonder contrastmiddel om de hoeveelheid kalk in de kransslagaders te bepalen. Indien er zeer veel kalk  aanwezig is kunnen de kransslagaders niet goed worden afgebeeld en zal het tweede deel van de scan niet doorgaan. Voor het tweede deel van het onderzoek krijgt u een spray  onder de tong. Deze spray zorgt ervoor dat uw bloedvaten zich verwijden, waardoor die nog beter te beoordelen zijn. Via het infuus zal jodiumhoudende contrastvloeistof worden  toegediend. U krijgt tijdens het onderzoek ademhalingsinstructies. Tijdens het maken van de scan blijft u zo stil mogelijk liggen.

Het onderzoek duurt in totaal 20-30 minuten.

Contact

Bent u verhinderd? Als u onverwacht verhinderd bent, geeft u ons dat a.u.b. zo snel mogelijk door. Wij kunnen dan met u een nieuwe afspraak maken en de vrijgekomen tijd voor een andere patiënt reserveren. 

Heeft u vragen?  Dan kunt u ons van maandag tot en met vrijdag van 08.00 uur - 17.00 uur bellen op telefoonnummer: (0344) 67 42 33.