CT onderzoek van de kransslagaders

 

Bij een CT-onderzoek van de kransslagaders wordt gekeken of u vernauwingen heeft in de kransslagaderen. Dit zijn de bloedvaten die zorgen dat uw hart genoeg zuurstof krijgt. Het onderzoek wordt gedaan met contrastmiddel en röntgenstraling. Door het contrastmiddel worden uw kransslagaders beter zichtbaar op de röntgenopnamen.

Afdeling

Radiologie

Lees meer

Voorbereiding

Voor het onderzoek moet u nuchter zijn. Daarom mag u in de twee uur voor het onderzoek niet meer eten, drinken of roken. De dag van het onderzoek mag u ook geen producten nemen die cafeïne bevatten. U mag dus geen koffie, thee, cola, Red Bull (of soortgelijke energiedrankjes), chocolade of pijnstillers waarin cafeïne zit.

Onderzoek

Voor het eerste deel neemt plaats u op de onderzoekstafel van de CT-scanner. U wordt aangesloten op een ECG-monitor. Deze monitor registreert uw hartslag. Daarna verlaten de laboranten de CT-kamer. De bediening van de scan gebeurt vanuit de kamer naast u. De laboranten houden contact met u via een intercom en geven u zo nodig aanwijzingen. Eerst wordt een CT-scan gemaakt zonder contrastmiddel. Hiermee wordt de hoeveelheid kalk in de kransslagaders bepaald. Bij een teveel aan kalk kunnen de kransslagaders niet goed worden afgebeeld. Dan zal het tweede deel van de scan niet doorgaan.

Voor het tweede deel van het onderzoek krijgt u een spray onder de tong. Deze spray zorgt ervoor dat uw bloedvaten wijder worden. Hierdoor kunnen ze beter worden beoordeeld. Daarnaast krijgt u jodiumhoudend contrastmiddel toegediend via een infuus. Een laborant legt tijdens het onderzoek uit hoe u moet ademhalen. Probeer tijdens het maken van de scans zo stil mogelijk te liggen. Deel 1 en deel 2 samen duren ongeveer 20-30 minuten.

Na onderzoek

Het is goed om na het onderzoek verspreid over de rest van de dag een liter water of een andere drank extra te drinken. Hierdoor raakt u het contrastmiddel via de urine sneller kwijt.

Lees voor meer informatie deze folder.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, stel deze dan gerust. De medewerkers van de afdeling Radiologie helpen u graag.

  • Radiologie (0344) 67 42 33 - maandag tot en met vrijdag van 's ochtends 08:00 uur tot 's middags 17:00 uur