CT-scan buik – hals – borstkas

Op een CT-scan zijn eventuele afwijkingen in uw buik, hals en/of borstkas te zien. Een CT-scanner (een röntgentoestel) maakt veel opnamen van een lichaamsdeel. Deze opnamen zijn op de computer te zien. Voor het onderzoek is het belangrijk dat uw maag leeg is. Daarom mag u in de twee uur voor het onderzoek niet meer eten, drinken of roken.

Afdeling

Radiologie

Lees meer

Voorbereiding

Om de organen en weefsels goed te kunnen zien op de CT-scan krijgt u een contrastmiddel in de vorm van een drankje. Dit middel krijgt u op de afdeling Radiologie. In totaal krijgt u 25 ml contrastmiddel gemengd met 975 ml water. Dit kunt u met tussenpozen opdrinken. U krijgt van de laborant een schema met de tijden waarop u de glazen met drank moet innemen. Dit duurt in totaal 75 minuten (een uur en een kwartier). Daarna wordt u door de laborant opgehaald voor het onderzoek.

Onderzoek

In de onderzoeksruimte gaat u op een smalle tafel liggen. Deze tafel schuift tijdens het onderzoek langzaam heen en weer door de ronde opening van de CT-scanner. Een gedeelte van uw lichaam bevindt zich dus in de opening. U ligt zeker niet opgesloten. Het toestel maakt een zoemend geluid. In de ruimte naast de onderzoeksruimte bedienen de laboranten de CT-scanner. U staat in contact met de laboranten via een intercom en grote ramen. Er worden meerdere opnamen gemaakt. De laborant geeft u soms aanwijzingen hoe u moet ademen. Het onderzoek is niet pijnlijk en duurt tussen de 5 en 20 minuten.

Na onderzoek

  • Als bijwerking van het contrastmiddel kunt u last van diarree krijgen.
  • Als u een onderzoek met een contrastmiddel via een infuus heeft gehad, is het belangrijk dat u na het onderzoek veel drinkt. U moet de rest van de dag één liter meer drinken dan u normaal gewend bent. Dit mag water zijn, maar een andere drank is ook goed.
  • De uitslag van het onderzoek krijgt u via de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.

Lees voor meer informatie deze folder.

Contact

Heeft u vragen, stel deze dan gerust. De medewerkers van de afdeling Radiologie geven u graag meer informatie.

  • Radiologie (0344) 67 42 33 - maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 16.30 ’s middags.