CT-scan buik – hals – borstkas

Op een CT-scan zijn eventuele afwijkingen in uw buik, hals en/of borstkas te zien. Een CT-scanner (een röntgentoestel) maakt veel opnamen van een lichaamsdeel. Deze opnamen zijn op de computer te zien.

Afdeling

Radiologie

Lees meer

Voorbereiding

Om de organen en weefsels goed te kunnen zien op de CT-scan krijgt u een contrastmiddel in de vorm van een drankje. In totaal krijgt u 50 ml contrastmiddel gemengd met 950 ml water. Dit kunt u met tussenpozen opdrinken. U krijgt van de laborant een schema met de tijden waarop u de glazen met drank moet innemen. Dit duurt in totaal 75 minuten (een uur en een kwartier). Wanneer u dit prettig vindt, kunt u aanmaaklimonade door het contrastmiddel mengen. 

Voor het onderzoek is het belangrijk dat uw maag leeg is. Daarom mag u in de twee uur voor het onderzoek niet meer eten, drinken of roken.

Wat als uw nieren minder goed werken?

Bij het onderzoek krijgt u een jodiumhoudend contrastmiddel. Dit kan gevolgen hebben voor uw nieren. Daarom krijgt u vóór het CT-onderzoek een bloedonderzoek. Blijkt uit dit bloedonderzoek dat uw nieren minder goed werken, dan is het mogelijk dat u kort wordt opgenomen in het ziekenhuis. U krijgt dan extra vocht via een infuus. Dit is om uw nieren te beschermen tegen het contrastmiddel. Uw behandelend arts zal u vooraf informeren of dit nodig is. De opname wordt dan voor u geregeld. 

Onderzoek

In de onderzoeksruimte gaat u op een smalle tafel liggen. Deze tafel schuift tijdens het onderzoek langzaam heen en weer door de ronde opening van de CT-scanner. Een gedeelte van uw lichaam bevindt zich dus in de opening. U ligt zeker niet opgesloten. Het toestel maakt een zoemend geluid.

In de ruimte naast de onderzoeksruimte bedienen de laboranten de CT-scanner. U staat in contact met de laboranten via een intercom en grote ramen. Er worden meerdere opnamen gemaakt. De laborant geeft u soms aanwijzingen hoe u moet ademen.

Het onderzoek is niet pijnlijk en duurt tussen de 5 en 20 minuten.

Na onderzoek

Als bijwerking van het contrastmiddel kunt u last van diarree krijgen.

Als u een onderzoek met een contrastmiddel via een infuus heeft gehad, is het belangrijk dat u na het onderzoek veel drinkt. U moet de rest van de dag één liter meer drinken dan u normaal gewend bent. Dit mag water zijn, maar een andere drank is ook goed

Contact

Heeft u vragen, stel deze dan gerust. De medewerkers van de afdeling Radiologie geven u graag meer informatie.

Radiologie (0344) 67 42 33 - van maandag tot en met vrijdag van 08.30-12.00 uur ’s ochtends en 13.00-16.30 ’s middags.