CT-scan maag of alvleesklier

Op een CT-scan zijn eventuele afwijkingen in uw maag of alvleesklier te zien. Een CT-scanner (een röntgentoestel) maakt veel opnamen van een lichaamsdeel. Deze opnamen zijn op de computer te zien.

Afdeling

Radiologie

Lees meer

Voorbereiding

Voor het onderzoek is het belangrijk dat uw maag leeg is. Daarom mag u in de twee uur voor het onderzoek niet meer eten, drinken of roken.

CT-scan van de maag

Als voorbereiding op het onderzoek krijgt u op de afdeling Radiologie een halve liter water te drinken. U heeft hiervoor 30 minuten de tijd. Daarna gaat u samen met de laborant naar de onderzoeksruimte. De laborant plaatst daarna een infuus in een bloedvat van uw arm met een medicijn dat verkramping van maag en darmen tegengaat. Hierna krijgt u nog drie bekers water te drinken.

CT-scan van de alvleesklier

Voorafgaand aan het onderzoek plaatst de laborant een infuus in een bloedvat van uw arm. Via dit infuus krijgt u tijdens het onderzoek jodiumhoudend contrastmiddel toegediend. Met dit middel zijn de organen in de buik beter te zien. Hierna krijgt u nog drie bekers water te drinken.

Wat als uw nieren minder goed werken?

Bij het onderzoek krijgt u een jodiumhoudend contrastmiddel. Dit kan gevolgen hebben voor uw nieren. Daarom krijgt u vóór het CT-scan een bloedonderzoek. Blijkt uit dit bloedonderzoek dat uw nieren minder goed werken, dan is het mogelijk dat u kort wordt opgenomen in het ziekenhuis. U krijgt dan extra vocht via een infuus. Dit is om uw nieren te beschermen tegen het contrastmiddel. Uw behandelend arts zal u vooraf informeren of dit nodig is. De opname wordt dan voor u geregeld. 

Onderzoek

In de onderzoeksruimte gaat u op een smalle tafel liggen. Deze tafel schuift tijdens het onderzoek heen en weer door de ronde opening van de CT-scanner. Een gedeelte van uw lichaam bevindt zich dus in de opening. U ligt zeker niet opgesloten. Het toestel maakt een zoemend geluid.

In de ruimte naast de onderzoeksruimte bedienen de laboranten de CT-scanner. U staat in contact met de laboranten via een intercom en grote ramen. Er worden meerdere afbeeldingen gemaakt. De laborant geeft u soms aanwijzingen hoe u moet ademen.

Het onderzoek is niet pijnlijk en duurt tussen de 5 en 20 minuten.

Na onderzoek

Als u een onderzoek met een contrastmiddel via infuus heeft gehad, is het belangrijk dat u na het onderzoek veel drinkt. U moet de rest van de dag één liter meer drinken dan u normaal gewend bent. Dit mag water zijn, maar een andere drank is ook goed.

Contact

Heeft u vragen, stel deze dan gerust. De medewerkers van de afdeling Radiologie geven u graag meer informatie.

  • Radiologie (0344) 67 42 33 - maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 12.00 uur ’s ochtends en 13.00 tot 16.30 ’s middags