Echocardiografie met contrastvloeistof

Deze pagina geeft informatie over het onderzoek naar de werking van het hart. Bij echografie wordt de werking van het hart onderzocht door middel van geluidsgolven. Het onderzoek is weinig belastend.

Afdeling

Cardiologie

Lees meer

Meer over

U wordt opgehaald door de laborant en naar de onderzoekskamer gebracht. Uw partner en/of begeleider blijft in de wachtruimte. Daar vraagt de laborant u uw bovenkleding uit te doen (trui, overhemd, hemd etc.). U neemt plaats op de onderzoektafel. Vervolgens vraagt zij/hij of u op uw linkerzij wilt gaan liggen. De laborant plaatst elektroden op uw borst, hiermee wordt uw hartritme geregistreerd. Er staat geen stroom op de elektroden.

Voorbereiding

Voor dit onderzoek hoeft u niet nuchter te zijn. Als u medicijnen gebruikt mag u die op de gebruikelijke tijden innemen.

Onderzoek

Om verbindingen tussen rechter en linkerharthelft goed op te sporen, wordt contrastvloeistof gebruikt, bestaande uit een zoutoplossing met een klein beetje lucht. U krijgt een infuus, en via het infuus wordt de contrastvloeistof toegediend. Deze techniek is volledig veilig. Vervolgens brengt de laborant een beetje gel aan op de huid. De gel zorgt voor een goede geleiding van de geluidsgolven, hierna beweegt de laborant over uw huid heen met een ‘geluidsknop’ (dit is een soort microfoon). Op deze wijze worden de metingen verricht en uw hart wordt zichtbaar gemaakt op een beeldscherm. Tijdens het onderzoek hoort u een ruisend geluid. Dit is het versterkte geluid van uw bloed dat door de bloedvaten stroomt.

Na onderzoek

Na afloop verwijdert de laborant de elektroden en de gel van uw huid. U kunt u weer aankleden en naar huis gaan.

Contact

Als u na het lezen van deze informatie nog vragen hebt, kunt u ons bellen.

  • Hartfunctie (0344) 67 42 47