Echocardiografie op aanvraag van de huisarts

 

Bij echografie wordt de werking van het hart onderzocht door middel van geluidsgolven. Het onderzoek is weinig belastend.

Afdeling

Cardiologie

Lees meer

Meer over

Voor dit onderzoek hoeft u niet nuchter te zijn. Als u medicijnen gebruikt mag u die op de gebruikelijke tijden innemen. Wilt u s.v.p. uw medicijnen en uw actueel medicatieoverzicht meenemen naar het onderzoek

Voorbereiding

U meldt zich bij binnenkomst bij de aanmeldzuil in de centrale hal. Hiervoor heeft u een geldig legitimatiebewijs nodig. Vrijwilligers kunnen u helpen bij het aanmelden. U krijgt een ticket uit de zuil. Hiermee gaat u naar de afdeling Hartfunctie en u meldt zich opnieuw aan. U neemt plaats in de wachtkamer en wordt opgehaald door de laborant en naar de onderzoekkamer gebracht. 

Onderzoek

Daar vraagt de laborant u uw bovenkleding uit te doen (trui, overhemd, hemd etc.). U neemt plaats op de onderzoektafel. Vervolgens vraagt zij/ hij of u op uw linkerzij wilt gaan liggen. De laborant plaatst elektroden (dopjes) op uw borst, hiermee wordt uw hartritme geregistreerd. Er staat geen stroom op de elektroden. Vervolgens brengt de laborant een beetje gel aan op de huid. De gel zorgt voor een goede geleiding van de geluidsgolven, hierna beweegt de laborant over uw huid heen met een ‘geluidsknop’ (dit is een soort microfoon). Op deze wijze worden de metingen verricht en uw hart wordt zichtbaar gemaakt op een beeldscherm. Tijdens het onderzoek hoort u een ruisend geluid. Dit is het versterkte geluid van uw bloed dat door de bloedvaten stroomt.

Na onderzoek

Na afloop verwijdert de laborant de elektroden en de gel van uw huid. U kunt u weer aankleden en naar huis gaan.

Lees voor meer informatie deze folder.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan contact op met de polikliniek Cardiologie.

  • Cardiologie (0344) 67 40 52 - maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur 's ochtends en van 13.00 tot 16.30 uur 's middags