Echografie algemeen

Wat is echografie?

Echografie is een onderzoek waarbij organen zoals lever, nieren, blaas, baarmoeder en eierstokken in de buik kunnen worden bekeken. Ook bloedvaten en spieren zijn goed te zien op een beeldscherm. Bij een echo wordt gebruikgemaakt van geluidsgolven. Echografie is volkomen veilig en pijnloos.

 

 

Afdeling

Radiologie

Lees meer

Voorbereiding

Nuchter

  • Voor het onderzoek is het belangrijk dat uw maag leeg is.
  • U moet dus nuchter zijn. Daarom mag u in de twee uur voor het onderzoek niet meer eten, drinken of roken.
  • In de twee uur voor het onderzoek mag u niet meer plassen. Na het onderzoek kunt u weer normaal eten en drinken, zoals u gewend bent. Neem zo nodig iets te eten mee

Voorbereiding

  • Makkelijke kleding: het is prettig om tijdens het onderzoek een hemdje of een T-shirt te dragen dat u makkelijk aan en uit kunt trekken, dus zonder knoopjes, ritsen en haakjes.
  • Medicijnen: gebruikt u medicijnen? U kunt deze tijdens de voorbereiding gewoon innemen. Ook op de dag van het onderzoek.
  • Mensen met diabetes (suikerziekte) Heeft u diabetes en gebruikt u insuline? Omdat u nuchter moet zijn voor het onderzoek, kan het nodig zijn om de insulinedosis te verlagen. Overleg dit met uw behandelend arts.
  • Neem iets te eten mee, zodat u na het onderzoek meteen kunt eten.
  • Bent u zwanger? De geluidsgolven zijn onschadelijk. U kunt gerust een echografie laten maken als u zwanger bent.

Onderzoek

De radioloog (de arts) voert dit onderzoek uit. Met behulp van natte gel en een tastapparaatje  maakt hij of zij beelden van uw buik. Het onderzoek duurt ongeveer tien minuten.

Na onderzoek

De uitslag van het onderzoek krijgt u via de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.

Contact

Bent u verhinderd? Als u onverwacht verhinderd bent, geeft u ons dat alstublieft zo snel mogelijk door. Wij kunnen dan met u een nieuwe afspraak maken en de vrijgekomen tijd voor een andere patiënt reserveren. 

Heeft u vragen?  Dan kunt u ons van maandag tot en met vrijdag van 08.00 uur - 17.00 uur bellen op telefoonnummer: (0344) 67 42 33.