Echografie van de buik

Echografie is een onderzoek waarbij met behulp van geluidsgolven organen worden onderzocht, zoals de lever of de nieren, in de bovenbuik en de blaas, de baarmoeder en de eierstokken in de onderbuik. Ook  bloedvaten kunnen worden bekeken. De radioloog voert dit onderzoek uit. Met behulp van natte gel en een tastapparaatje (transducer) maakt de radioloog beelden van uw buik. Hierbij wordt gebruik gemaakt van geluidsgolven die uitgezonden worden en waarvan de echo weer wordt opgevangen. Het onderzoek is onschadelijk.

 

Afdeling

Radiologie

Lees meer

Voorbereiding

Om het onderzoek goed te laten verlopen is het van belang dat u 2 uur voor het onderzoek nuchter blijft, dat wil zeggen: gedurende 2 uur voor de afgesproken tijd niets eten, niets drinken, niet roken en geen kauwgom kauwen. Ook mag u 2 uur voorafgaande aan het tijdstip van het onderzoek niet meer naar het toilet gaan om te plassen. 

Medicijnen
Als u medicijnen gebruikt, kunt u deze gewoon blijven innemen, ook op de dag van het onderzoek zelf. 

​Mensen met diabetes
Als u insuline gebruikt en nuchter moet komen, kan het nodig zijn de insulinedosis te verlagen. Vraag dit uw behandelend arts. Neem iets te eten mee, zodat u dir ect na het onderzoek kunt eten.

Zwangerschap
De geluidsgolven zijn niet schadelijk. Ook wanneer u zwanger bent, kunt u gewoon een echografie laten doen.

Onderzoek

Na het onderzoek mag u weer normaal eten en drinken, eventueel binnen de beperkingen van een voorgeschreven dieet. Neem zo nodig iets te eten mee.

 

Contact

Heeft u vragen of bent u verhinderd? Als u onverwacht verhinderd bent, geeft u ons dat a.u.b. zo snel mogelijk door. Wij kunnen dan met u een nieuwe afspraak maken en de vrijgekomen tijd voor een andere patiënt reserveren. Heeft u vragen?  Dan kunt u ons van maandag tot en met vrijdag van 08.00 uur - 17.00 uur bellen op telefoonnummer: (0344) 67 42 33.