Echografie van nieren en blaas

Binnenkort wordt u op de polikliniek Urologie verwacht voor een echografie van de nieren en de blaas. U meldt zich op de afgesproken tijd aan de balie van de polikliniek Urologie. Afhankelijk van uw klachten, zal de echografie alleen of in combinatie met andere onderzoeken uitgevoerd worden. In de informatie leest u over het onderzoek en hoe u zich hierop kunt voorbereiden. De informatie is een aanvulling op de gesprekken die u heeft met uw uroloog. Natuurlijk kunt u altijd contact opnemen met de afdeling Urologie als u vragen heeft. 

Afdeling

Urologie

Lees meer

Voorbereiding

U hoeft zich hiervoor niet speciaal voor te bereiden. Ga wel vóór het onderzoek naar de wc. Tenzij anders is afgesproken, moet uw blaas leeg zijn voor de echografie. 

Onderzoek

Echografie is een onderzoek waarbij organen met geluidsgolven zichtbaar worden gemaakt. Zo kunnen de nieren en de blaas worden bekeken. Ook bloedvaten zijn goed zichtbaar op een beeldscherm. Echografie is volkomen veilig en pijnloos.

  • U krijgt wat gel op uw huid.
  • De uroloog onderzoekt u met een tastapparaatje (transducer).
  • De uroloog onderzoekt u met een tastapparaatje (transducer) en maakt opnamen van uw blaas en nieren.

Het onderzoek duurt hooguit vijf minuten.

Na onderzoek

Direct na het onderzoek krijgt u de uitslag van de uroloog. Daarna kunt u naar huis.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel deze dan gerust. De medewerkers van de afdeling Urologie geven u graag meer informatie. 

Afspraak verzetten

Het kan gebeuren dat u een afspraak moet verzetten. Geef dit alstublieft zo snel mogelijk aan ons door. We maken dan een nieuwe afspraak en kunnen de vrijgekomen tijd reserveren voor een andere patiënt.

  • Polikliniek Urologie (0344) 67 40 40 – maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur 's ochtends en van 14.00 tot 16.00 uur
    's middags. Buiten kantoortijden of in het weekend kunt u de dienstdoende uroloog bereiken via de receptie.