Electrocardiogram 72 uurs holter

Uw arts heeft bepaald dat uw hartritme voor langere tijd geregistreerd wordt. Dit betekent dat er bij u een ECG-recorder (Holter) wordt aangesloten die u thuis kunt dragen. U draagt de Holter ongeveer 72 uur aaneengesloten.

Afdeling

Cardiologie

Lees meer

Meer over

Op uw borst worden elektroden met plakkers bevestigd. Die vangen de signalen van uw hart op en zenden die via de draden naar de Holter. Trek op deze dag makkelijk zittende kleding aan. Vermijd strakke, knellende kleding zoals een nauwsluitende blouse, trui of jurk. Hierdoor kunnen de plakkers loslaten. De registratie van uw hartslag wordt dan verstoord. Dat geldt ook voor een vettige huid. Gebruik daarom op de dag van het onderzoek geen bodylotion.

Onderzoek

Wat verwachten we van u?
Het is voor uw arts heel belangrijk om te weten welke klachten u heeft. Wij vragen u om met name de datum en het tijdstip van uw klachten in het dagboek te noteren. Op de recorder zit een signaaltoets. De hartfunctie laborant laat dat aan u zien. Druk deze indien mogelijk eenmaal in bij of kort na een klacht en vermeld de tijd in het dagboek. Ook vragen we u om ook te noteren waar u op dat moment mee bezig was.

Klachten kunnen zijn: hartkloppingen, hartbonzen, hartjagen, overslag, duizeligheid, draaierig gevoel, licht in het hoofd-wegraking, steek in de borst, pijn op de borst, beklemming, kortademigheid, benauwdheid, uitstralende pijn naar arm of keel, hikken, slikproblemen, alle andere gevoelens van onwel zijn.

Aandachtspunten

  • U mag met de recorder douchen, de Holter is spatwaterdicht, maar wees voorzichtig dat deze niet los gaat. Als de Holter maar kort gedragen hoeft te worden, is het beter om op een andere manier uw huid te reinigen. 
  • Raak de plakkers en de huid er omheen, zo min aan, ook niet bij jeuk.
  • Mocht een plakker los zijn, vervang deze dan zo snel mogelijk en schrijf het op in het dagboek dat u een plakker heeft vervangen.
  • Noteer de tijden als volgt: bijvoorbeeld 2 uur ’s middags als 14.00 uur. 
  • Volg de instructies van de arts en/of assistent goed op.

Na onderzoek

U mag de plakkers voorzichtig loshalen van de drukkertjes aan de bedrading. De plakkers mogen worden weggegooid. Deze zijn voor éénmalig gebruik. De Holter met zwarte draden en het dagboek dat u meekrijgt bij uw afspraak, moeten zo spoedig mogelijk weer ingeleverd worden bij de polikliniek Cardiologie.

U leest de informatie ook in de folder 72 uurs electrocardiogram.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan contact op met de polikliniek Cardiologie.

  • Cardiologie (0344) 67 40 52 - maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur 's ochtends en van 13.00 tot 16.30 uur 's middags