Ergometrie inspanningsonderzoek

Een uitgebreid inspanningsonderzoek is een van de onderzoeken die mogelijk zijn bij long- en/of hart klachten of conditie klachten zoals bijvoorbeeld kortademigheid. Omdat bij dit onderzoek gebruik wordt gemaakt van een hometrainer spreken we ook van ‘fiets-ergometrie’.

Afdeling

Longgeneeskunde

Lees meer

Meer over

Wat gebeurt er bij dit inspanningsonderzoek?

Tijdens dit inspanningsonderzoek wordt er vastgesteld of u de voor u berekende maximale inspanningsgrens kunt halen en zo niet wat de beperkende factor is; de longen en/of het hart en/of de conditie. Aan het begin van de test krijgt u een bloeddrukband om de arm, een knijpertje aan het oor om de zuurstofverzadiging van het bloed te meten en tien elektrodeplakkers op borst en rug voor het registreren van de hartslag. De elektrodeplakkers worden aangebracht nadat de huid is schoongemaakt en bevochtigd met een koude spray.

Verder krijgt u een ademmasker op, waardoor u gewone buitenlucht ademt, voor het registreren van de ademhaling. Als u klaar zit op de fiets wordt, voordat u gaat trappen, door de longarts of longfunctieanaliste een bloedmonster afgenomen uit de pols. Dit wordt herhaald tijdens de maximale inspanning. Dit wordt gedaan om onder andere de zuurstof in het bloed te bepalen.

De fietstest begint heel gemakkelijk en wordt dan geleidelijk steeds iets zwaarder. U krijgt het gevoel dat u op moet fietsen tegen een almaar steilere helling. Deze opbouwfase duurt ongeveer 10 minuten, hierna wordt na de afname van het tweede bloedmonster de herstelfase (± 4 minuten) gemeten waarbij we u rustig laten uitfietsen. Na de test wordt u losgekoppeld van alle apparatuur en mag u zich opfrissen en omkleden (er is geen douche gelegenheid).

Voorbereiding

  • Wij adviseren u tijdens het onderzoek sportieve kleding en goede schoenen te dragen.
  • U hoeft niet nuchter te blijven voor dit onderzoek, u mag gewoon eten en drinken, echter drink voor het onderzoek geen koffie of thee. Rookt u, dan is het verstandig 2 uur voor het onderzoek het roken te staken.
  • Houdt u de dag van het onderzoek een beetje rustig, doet u geen zware inspannende dingen. Zorg dat u op tijd aanwezig bent op de afdeling, zodat u uitgerust aan het onderzoek kunt beginnen.

Na onderzoek

Direct na het onderzoek kunt u weer naar huis. Begeleiding is niet noodzakelijk. In principe kunt u uw werkzaamheden na het onderzoek hervatten. De longfunctieanaliste kan eventueel anders adviseren.

Lees voor meer informatie de folder ''Ergometrie inspanningsonderzoek''.

Contact

Afspraak verzetten

Het kan gebeuren dat u een afspraak moeten verzetten. Geef dit alstublieft zo snel mogelijk aan ons door. We maken dan een nieuwe afspraak en kunnen de vrijgekomen tijd reserveren voor een andere patiënt.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan contact op met:

  • Polikliniek Longgeneeskunde (0344) 67 49 08 - van maandag tot en met vrijdag van 's ochtends 8.30-12.15 uur en van 's middags 13.00-16.30 uur.