Fluorescentie Angiografie (FAG) van het netvlies

Fluorescentie angiografie is een onderzoeksmethode waarbij foto’s van het netvlies worden gemaakt met behulp van flitslicht en een speciale camera. Een in water oplosbare kleurstof (fluoresceïne) wordt in een ader in de arm gespoten. De kleurstof verspreidt zich via de grote lichaamsader door het hele lichaam en wordt dus ook naar de vaten van het oog getransporteerd. De kleurstof verspreidt zich vrij snel na inspuiting door de bloedvaten van het oog. Er worden dan meerdere foto’s van het netvlies gemaakt.

Afdeling

Oogheelkunde

Lees meer

Meer over

Als de oogarts bij onderzoek een afwijking in het achterste deel van uw ogen vermoedt, kan een fluorescentie angiografie (FAG) worden gedaan. Indien de bloedvaten een afwijking vertonen, dan kan de kleurstof door de vaatwand heen lekken of zich ophopen in de afwijkende bloedvaten.

De kleurstof maakt de afwijkingen veel beter zichtbaar. Schade aan de onderlaag van het netvlies, het retina pigment epitheel, of de vorming van afwijkende nieuwe bloedvaten onder het netvlies kunnen op deze manier ook worden opgespoord. Het onderzoek wordt gedaan om het beloop van een ziekte te volgen of om het effect van een behandeling te beoordelen.

Contact

Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft stel ze dan aan uw arts.

  • Polikliniek Oogheelkunde Tiel: (0344) 67 40 59
  • Polikliniek Oogheelkunde Culemborg: (0344) 67 47 44