Informatie over de schildwachtklierprocedure

Een belangrijk onderdeel van de chirurgische behandeling van borstkanker is het onderzoeken van de eerste lymfeklier waarnaar de tumorcellen zich kunnen verspreiden. Deze operatie geschiedt bij zowel borstsparende als bij een amputatie van de borst. Het is belangrijk om te weten of er in de lymfeklier tumorcellen aanwezig zijn. Als de schildwachtklier tumorcellen bevat, kan met behulp van aanvullende behandeling een belangrijke verbeterde kans op genezing worden bereikt. Deze behandeling kan bestaan uit radiotherapie, hormonale behandeling, immunotherapie en/of chemotherapie. Allereerst wordt door de chirurg of verpleegkundig specialist met lichamelijk onderzoek gekeken of hij een verdikte lymfeklier voelt. Daarna zal de radioloog met echo (geluidsonderzoek) kijken of hij verdachte lymfeklieren kan ontdekken in de oksel. Als dit zo is, dan zal hij deze aanprikken voor onderzoek. Als hierbij geen verdachte cellen gevonden worden dan kan aan u worden voorgesteld om de eerste lymfeklier op te zoeken en deze te verwijderen. Deze behandeling wordt de ‘schildwachtklierprocedure’ genoemd.

Afdeling

Mammapolikliniek (borstkanker)

Lees meer

Meer over

Bij de schildwachtklierprocedure wordt de lymfeklier opgezocht die ‘de wacht houdt’ bij het gedeelte van de borst waar het gezwel tot ontwikkeling kwam. Als in deze lymfeklier geen tumorcellen gevonden worden dan hoeven de resterende lymfeklieren niet verwijderd te worden. Als er wel tumorcellen gevonden worden dan kan het nodig zijn in een tweede operatie alsnog alle lymfeklieren te verwijderen of de oksel mee te nemen in het bestralingsveld.

Voorbereiding

Op de dag van de operatie wordt u ’s morgens opgenomen. Nadat u hebt kennisgemaakt met de verpleegkundige op de verpleegafdeling, gaat u naar de afdeling nucleaire geneeskunde. De nucleaire geneeskundige spuit licht radioactief materiaal in rondom het gezwel. In het eerste halfuur na de injectie worden opnames gemaakt met de gammacamera om te kijken waarheen de radioactieve deeltjes zich verspreiden. Ongeveer 1,5 uur later gaat u opnieuw naar de afdeling nucleaire diagnostiek. Daar worden opnames gemaakt waarbij de schildwachtklier zichtbaar wordt op de foto.

Op het ‘lymfoscintigram’ wordt de plaats van de lymfeklier, die het licht radioactieve materiaal heeft opgenomen, afgebeeld. Dit is de schildwachtklier. De plaats van deze klier wordt op de huid gemarkeerd met een stift.

Onderzoek

Tijdens de operatie spuit de chirurg nog een kleine hoeveelheid blauwe kleurstof in de huid die over de tumor ligt. Dit gebeurt als u onder narcose bent. De lymfebanen en lymfeklieren die door de kleurstof gepasseerd worden zijn zo makkelijker te herkennen. Samen met een ‘probe’ kan de precieze plaats van de radioactiviteit worden opgespoord en kan de lymfeklier (schildwachtklier) worden verwijderd. De blauwe kleurstof kan plaatselijk nog maanden zichtbaar blijven en u kunt blauw verkleurde urine hebben.

Omdat u zich op de ochtend van de operatie vaak van boven moet ontkleden raden wij u aan om geen beha te dragen maar deze wel mee te nemen voor ná de operatie. Ook is het handig een makkelijk zittende blouse of vest te dragen met een sluiting aan de voorkant. Na de operatie heeft u een litteken in het gebied van de borst waar het gezwel is verwijderd. U hebt één of twee littekens op de plaats(en) waar de lymfeklier is verwijderd, richting oksel en/of richting borstbeen. Deze littekens zijn een paar centimeter groot en meestal met oplosbare hechtingen gehecht.

Na onderzoek

De uitslag van de lymfeklier en de operatie van de borst krijgt u ongeveer 8 dagen na de operatie te horen op de polikliniek. Deze afspraak krijgt u mee. U mag dezelfde avond naar huis als u een borstsparende behandeling hebt gehad, u zich goed voelt en als de wond er rustig uitziet.

Contact

Mocht u vragen hebben, kunt u contact opnemen met de polikliniek Chirurgie via onderstaand telefoonnummer.

  • Chirurgie (0344) 67 40 41 - maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur 's middags