Leukocytenscintigrafie

Uw specialist heeft voor u een leukocytenscintigrafie aangevraagd. Bij dit onderzoek worden uw witte bloedcellen (leukocyten) in beeld gebracht
met behulp van een radioactieve stof en een gammacamera. Nucleaire Geneeskunde maakt gebruik van licht radioactieve stoffen om organen
en weefsels af te beelden en om inzicht te krijgen in de functie hiervan. Deze methode van onderzoek wordt scintigrafie genoemd.

Afdeling

Nucleaire geneeskunde

Lees meer

Voorbereiding

Voor dit onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig. U mag normaal eten en drinken en uw medicijnen gewoon innemen. De radioactieve vloeistof welke niet door het lichaam wordt opgenomen verlaat uw lichaam via de urine.

Onderzoek

Het onderzoek bestaat uit 4 delen:

  1. U krijgt een infuus in uw arm. Via dit infuus wordt bloed afgenomen. Vervolgens wordt het infuus verwijderd en mag u het ziekenhuis verlaten. Indien u in het ziekenhuis blijft, kan het infuus blijven zitten. Dan hoeft u later op de dag niet opnieuw geprikt te worden. Aan uw bloed wordt een radioactieve stof gekoppeld. Het koppelen duurt ongeveer 4 uur. 
  2. U komt op het met u afgesproken tijdstip weer op afdeling Nucleaire Geneeskunde, dit is meestal rond 13.00 uur. U krijgt weer een infuus in uw arm, tenzij u in het ziekenhuis bent gebleven en nog een infuus heeft. U krijgt uw eigen bloed, waaraan de radioactieve stof gekoppeld is, toegediend. Vervolgens wordt het infuus verwijderd en mag u het ziekenhuis verlaten.
  3. 5 uur na het toedienen van het bloed worden opnamen gemaakt. Dit duurt ongeveer een uur, dit is dan aan het einde van de middag. 
  4. 24 uur na het toedienen van het bloed worden wederom opnamen gemaakt. Deze opnamen duren ongeveer 20 minuten , dit is dan de volgende dag om ± 13.00 uur.

Meer informatie over het onderzoek lees je in de folder Leukocytenscintigrafie.

Contact

Mocht u vragen hebben dan kunt u ons bereiken via onderstaand telefoonnummer. Ook kunt u vragen stellen aan de medewerkers tijdens het onderzoek.

  • Nucleaire Geneeskunde (0344) 67 44 75 - maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 16.30 uur