Leukocytenscintigrafie

Bij dit onderzoek worden uw witte bloedcellen (leukocyten) in beeld gebracht met behulp van een radioactieve stof en een gammacamera.

Nucleaire Geneeskunde maakt gebruik van licht radioactieve stoffen om organen en weefsels af te beelden en om inzicht te krijgen in de functie hiervan.  Deze methode van onderzoek wordt scintigrafie genoemd

Voorbereiding

Voor dit onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig. U mag normaal eten en drinken en uw medicijnen gewoon innemen. De radioactieve vloeistof welke niet door het lichaam wordt opgenomen verlaat uw lichaam tijdens het plassen. 

Kleding

U kunt uw kleding gewoon aanhouden tijdens het onderzoek. Indien het noodzakelijk is om iets uit te trekken wordt dit aan u gevraagd.

Zwangerschap

Het nucleair geneeskundig onderzoek wordt aangepast wanneer u zwanger  bent of de kans op zwangerschap bestaat. Het is dus belangrijk dit voor het onderzoek aan ons te melden.

Borstvoeding

Radioactieve stoffen kunnen in de moedermelk terechtkomen. Als u borstvoeding geeft, laat ons dit dan weten voor het onderzoek. Wij bespreken dan met u of het nodig is de borstvoeding tijdelijk te stoppen.

Het onderzoek

Het onderzoek bestaat uit 4 delen:

  1. U krijgt een infuus in uw arm. Via dit infuus wordt bloed afgenomen. Vervolgens wordt het infuus verwijderd en mag u het ziekenhuis verlaten. Indien u in het ziekenhuis blijft, kan het infuus blijven zitten. Dan hoeft u later op de dag niet opnieuw geprikt te worden. Aan uw bloed wordt een radioactieve 
    stof gekoppeld. Het koppelen duurt ongeveer 4 uur.
  2. U komt op het met u afgesproken tijdstip weer op afdeling Nucleaire Geneeskunde, dit is meestal rond 13.00 uur. U krijgt weer een infuus in uw arm, tenzij u in het ziekenhuis bent gebleven en nog een infuus heeft. U krijgt uw eigen bloed, waaraan de radioactieve stof gekoppeld is, toegediend. Vervolgens wordt het infuus verwijderd en mag u het ziekenhuis 
    verlaten.
  3. 5 uur na het toedienen van het bloed worden opnamen gemaakt. Dit duurt ongeveer een uur, dit is dan aan het einde van de middag.
  4. 24 uur na het toedienen van het bloed worden wederom foto's gemaakt. Deze foto's duren ongeveer 20 minuten.

De manier waarop de foto's worden gemaakt is afhankelijk van de vraag 
die uw specialist bij het onderzoek gesteld heeft en afhankelijk van uw conditie. 

Na het onderzoek

Na het onderzoek mag u alles normaal blijven doen. Wel adviseren wij kleine kinderen niet langer dan een half uur op schoot te nemen gedurende de rest van de dag om ze niet onnodig aan straling bloot te stellen.

De uitslag

De uitslag van het onderzoek is niet direct bekend. U krijgt de uitslag van uw behandelend specialist op het met u afgesproken tijdstip

Goed om te weten

Straling

De hoeveelheid straling is erg weinig en levert geen gevaar op voor u of uw omgeving. De toegediende vloeistof is maar een korte tijd radioactief en verlaat veelal het lichaam bij het plassen.