Longfunctieonderzoek: Diffusie meting

Binnenkort wordt u verwacht op de longfunctieafdeling voor een longfunctieonderzoek. Voor deze afspraak meldt u zich eerst bij de aanmeldzuil. Deze vindt u bij binnenkomst in het ziekenhuis, naast de Centrale Receptie. Hier ontvangt u na het controleren van uw identiteitsbewijs en adresgegevens een dagticket. Dit ticket neemt u mee naar de longfunctieafdeling. De longfunctieafdeling bevindt zich op de polikliniek longgeneeskunde, volg route 6. Hier meldt u zich aan de balie met uw dagticket.

Afdeling

Longgeneeskunde

Lees meer

Meer over

Bij het longfunctieonderzoek wordt gemeten hoe de longen werken. Het onderzoek kan uit een of meer testen bestaan. De testen die in uw geval gedaan worden, hangen samen met de aard en oorzaak van uw klachten.

Voorbereiding

  • U hoeft niet nuchter te zijn voor dit onderzoek. Dit betekent dat u mag eten en drinken.
  • Als u rookt wordt u verzocht om de dag van de meting het roken te staken.
  • Het is belangrijk dat u rustig en ontspannen aan de test begint. Kom daarom op tijd.

Medicijngebruik

  • Gebruikt u medicatie  om uw luchtwegen te verwijden (bijvoorbeeld inhalers) en komt u voor de eerste keer voor dit onderzoek? Neem deze dan niet in. Lukt het niet om met de longmedicatie te stoppen? Neem de medicatie dan in. De longfunctieanalist vraagt u naar de laatste medicatie inname.
  • Gebruikt u medicatie om uw luchtwegen te verwijden (bijvoorbeeld inhalers) en komt u voor een controlebezoek bijvoorbeeld na een (half)jaar? Neem uw medicatie dan gewoon in. De longfunctieanalist vraagt u naar de laatste medicatie inname.

Onderzoek

De diffusiemeting laat zien hoe goed uw longen zuurstof opnemen en afgeven aan het bloed. U ademt door een mondstuk met een klemmetje op de neus. U ademt eerst maximaal ver uit en dan maximaal diep in. U houdt de adem 10 seconden in. Vervolgens ademt u weer helemaal uit. Het verschil in samenstelling van de in- en uitademingslucht wordt gemeten.

Na onderzoek

U kunt direct na het onderzoek naar huis. Begeleiding naar huis is niet noodzakelijk. U krijgt de uitslag van het onderzoek bij uw volgende bezoek aan de longarts.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, stel deze dan gerust. De medewerkers van de polikliniek Longgeneeskunde geven u graag meer informatie. Het kan gebeuren dat u een afspraak moet verzetten. Geef dit alstublieft zo snel mogelijk aan ons door. We maken dan een nieuwe afspraak en kunnen de vrijgekomen tijd  reserveren voor een andere patiënt.

  • Polikliniek Longgeneeskunde, Tiel (0344) 67 49 08 - van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 12.00 uur ‘s ochtends en van 13.00 tot 16.30 uur ‘s middags. Buiten kantoortijden of in het weekend kunt u contact opnemen met de dienstdoende huisarts.

  • Barbarapolikliniek, Culemborg (0345) 67 47 44 - van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur.