Lumbaalpunctie (ruggenprik)

Een lumbaalpunctie (ruggenprik) is een onderzoek waarbij wat liquor uit het lichaam gehaald wordt. Liquor is het vocht dat de hersenen en het ruggenmerg omspoelt. Bij sommige ziekten verandert dat vocht van samenstelling. Bij het stellen van de diagnose kan het daarom nodig zijn de liquor te onderzoeken in het laboratorium. In het onderste deel van het wervelkanaal is de liquor aanwezig, op deze plaats zit geen ruggenmerg meer. Om wat vocht af te nemen of om (te) hoge druk vast testellen, prikt de arts tussen uw lendenwervels door in het wervelkanaal. Bij dit onderzoek wordt dus niet in het ruggenmerg zelf geprikt.

Afdeling

Neurologie

Lees meer

Meer over

Het is belangrijk dat u vermeldt of u bloedverdunners gebruikt. Uw medisch specialist bespreekt dan met u wat u moet doen met uw antistollingsmedicatie (bloedverdunners). Anders zouden er bij een punctie (na)bloedingen kunnen onstaan.

Contact

Bij klachten direct na de lumbaalpunctie kunt u telefonisch contact opnemen met de verpleegafdeling. De verpleegkundige neemt dan contact op met de neuroloog. Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u die stellen aan uw arts.

  • Verpleegafdeling (0344) 67 45 52