MRI onderzoek algemeen

MRI (Magnetic Resonance Imaging) is een methode waarmee afbeeldingen worden gemaakt van de binnenkant van het lichaam. Een MRI-scanner maakt gebruik van sterke magneten en radiogolven. Er wordt geen gebruikgemaakt van röntgenstraling. Het is niet schadelijk voor uw lichaam.

Afdeling

Radiologie

Lees meer

Meer over

Constrastmiddel

Soms krijgt u tijdens het onderzoek een contrastmiddel (gadolinium). Met een contrastmiddel zijn verschillende weefsels beter te zien. U krijgt dan een infuus in de arm geprikt voor het toedienen van het contrastmiddel.

Voorbereiding

Goed om te weten

 • Kleding en sieraden: Metalen voorwerpen verstoren het onderzoek. De laborant zal u daarom vragen alle metalen voorwerpen achter te laten in de kleedkamer. U kunt hierbij denken aan gebitsprothesen, gehoorapparaten, geld, horloges, piercings, sieraden en sleutels. Ook een orthodontiebeugel kunt u, als dat mogelijk is, in de kleedruimte achterlaten. Kledingstukken met metalen knopen, ritsen en haakjes moet u uittrekken. Het is handig om hiermee rekening te houden bij de kleding en sieraden die u gaat dragen op de dag van het onderzoek. Een hemd of T-shirt met korte mouwen zonder versieringen kunt u altijd aanhouden. Neem deze zo nodig mee.
 • Pasjes: De informatie op de magneetstrip van bankpassen, creditcards en klantenkaarten wordt in de scanruimte gewist. Deze pasjes moet u in de kleedkamer achterlaten.
 • Medicijnen: Als u medicijnen gebruikt, kunt u deze gewoon blijven innemen. Ook op de dag van het onderzoek zelf.
 • Angst voor kleine ruimtes: Tijdens een MRI-onderzoek ligt u in een apparaat dat aan de voor- en achterkant open en verlicht is. Als u moeite heeft met een kleine of afgesloten ruimte (claustrofobie), is dit misschien moeilijk. U kunt dit met uw behandelend arts bespreken. Het is mogelijk om van tevoren de scanruimte te bekijken. De baliemedewerkster van de afdeling Radiologie kan u hierover informeren en een afspraak met u maken.
 • Zwangerschap: Er zijn geen nadelige effecten van MRI bekend op het ongeboren kind. Toch zijn wij voorzichtig met MRI-onderzoeken in de eerste drie maanden van de zwangerschap. Als u zwanger bent of zou kunnen zijn, bespreek dit dan met uw behandelend arts.

Neem de ingevulde vragenlijst mee

 • Mensen met magnetische of elektrische hulpmiddelen kunnen in sommige gevallen geen MRI-onderzoek ondergaan. Heeft u een pacemaker? Dan overleggen we met de technicus van de pacemaker of uw onderzoek kan doorgaan. Inmiddels zijn er veel pacemakers in gebruik die veilig in een MRI kunnen.
 • Bepaalde gehoorbeenimplantaten kunnen wel een probleem zijn. Als wij weten wat voor implantaat u heeft, kunnen we aanvullende informatie opzoeken om te kijken of het onderzoek kan doorgaan.
 • Het is voor ons ook belangrijk om te weten of u geopereerd bent en of er een metalen prothese in uw lichaam zit. Daarom krijgt u een vragenlijst. Vult u de vragenlijst alstublieft thuis in.

Wanneer u zich meldt voor het onderzoek, kunt u de vragenlijst afgeven aan de baliemedewerker van de afdeling Radiologie.

Onderzoek

 • Tijdens een MRI-onderzoek ligt u op een onderzoekstafel. De tafel wordt in de MRI-scanner geschoven. U ligt in sommige gevallen helemaal in het apparaat.
 • Het apparaat maakt veel lawaai. U krijgt oordopjes in of een hoofdtelefoon op voor eventuele aanwijzingen over uw ademhaling en om het lawaai iets te dempen. U kunt tijdens het onderzoek naar de radio luisteren.
 • Probeer tijdens het onderzoek zo stil mogelijk te liggen, omdat de opnamen anders kunnen mislukken.
De MRI-scanner

 

Na onderzoek

De uitslag van het onderzoek krijgt u via de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.

Meer informatie over het MRI onderzoek vindt u hier: MRI onderzoek algemeen

Contact

Het kan gebeuren dat u deze afspraak moet verzetten. Geef dit alstublieft zo snel mogelijk aan ons door. We maken dan een nieuwe afspraak en kunnen de vrijgekomen tijd reserveren voor een andere patiënt.Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel deze dan gerust. De medewerkers van de afdeling Radiologie geven u graag meer informatie.

 • Afdeling Radiologie (0344) 67 42 33. Van maandag tot en met vrijdag van 08:00 uur tot 17:00 uur