MRI-onderzoek algemeen

MRI  is de afkorting voor Magnetic Resonance Imaging. MRI is een methode waarmee afbeeldingen worden gemaakt van de binnenkant van het lichaam. Een MRI-scanner maakt gebruik van sterke magneten en  radiogolven. Er wordt geen gebruikgemaakt  van röntgenstraling. Deze straling is niet schadelijk voor uw lichaam. 

Voorbereiding

Neem de ingevulde vragenlijst mee 

Voor het MRI-onderzoek is het belangrijk dat u de vragenlijst invult. Vult u de vragenlijst alstublieft een dag voor het onderzoek al in. U kunt de vragenlijst afgeven aan de balie bij de polikliniek Radiologie. 

  • Mensen met magnetische of elektrische hulpmiddelen kunnen in sommige gevallen geen MRI-onderzoek ondergaan. Heeft u een pacemaker? Dan overleggen we met de technicus van de pacemaker of uw onderzoek kan doorgaan. Inmiddels zijn er veel pacemakers in gebruik die veilig in een MRI kunnen.
  • Bepaalde gehoorbeenimplantaten kunnen wel een probleem zijn. Als wij weten wat voor implantaat u heeft, kunnen we aanvullende informatie op­zoeken om te kijken of het onderzoek kan doorgaan.  
  • Het is voor ons ook belangrijk om te weten of u geopereerd bent en of er een metalen prothese in uw lichaam zit.

Het onderzoek

We vragen u om 15 minuten voor de afspraak aanwezig te zijn op de afdeling voor aanvullende screening en vragen.

  • Tijdens een MRI-onderzoek ligt u op een onderzoekstafel. U ligt deels of helemaal in het apparaat. Om het onderzoek goed te laten verlopen, wordt er een meetapparaat op uw lichaam gelegd. Hier voelt u niets van.   
  • Het apparaat maakt veel lawaai. U krijgt oordopjes in of een hoofdtelefoon op voor eventuele aanwijzingen over uw ademhaling en om het lawaai iets te dempen. U kunt tijdens het onderzoek naar de radio luisteren. 
  • Voor een goed resultaat van de opnamen, moet u tijdens het onderzoek zo stil mogelijk liggen. 


Contrastmiddel

Soms krijgt u tijdens het onderzoek een contrastmiddel (gadolinium). Met een contrastmiddel zijn verschillende weefsels beter te zien. Het contrastmiddel wordt via een infuus in de arm toegediend. 

De uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u via de arts die het onderzoek heeft 
aangevraagd. 

Goed om te weten

  • Hoortoestellen 
    Hoortoestellen zijn niet bestand tegen het magneetveld in de onderzoeksruim­te. Hoortoestellen moeten daarom in het kleedhokje achterblijven om schade te voorkomen. 
  • Glucosemeter 
    Een FreeStyle Libre of soortgelijke sensor moet worden verwijderd vóór het MRI-onderzoek. Het kan namelijk zijn dat de gescande glucosewaarden na het onderzoek niet meer betrouwbaar zijn.
  • Pasjes 
    De informatie op de magneetstrip van bankpassen, creditcards en klanten­kaarten wordt in de scanruimte gewist. Deze pasjes moet u in de kleedkamer achterlaten. 
  • Angst voor kleine ruimtes 
    Tijdens een MRI-onderzoek ligt u in een apparaat dat aan de voor- en achterkant open en verlicht is. Als u moeite heeft met een kleine of afgesloten ruimte, is dit misschien moeilijk. U kunt dit met uw behande­lend arts bespreken. Het is mogelijk om van tevoren de scanruimte te bekijken. Neem contact op met de afdeling Radiologie voor meer informatie of het maken van een afspraak hiervoor.