MRI onderzoek galblaas en/of galwegen (MRCP)

MRI (Magnetic Resonance Imaging) is een methode, waarmee afbeeldingen worden gemaakt van de binnenkant van het lichaam. Bij MRI wordt gebruikgemaakt van sterke magneten en radiogolven. Er wordt geen gebruikgemaakt van röntgenstraling. Het is niet schadelijk voor uw lichaam.

Afdeling

Radiologie

Lees meer

Voorbereiding

U meldt zich bij de afdeling Radiologie en u wordt verwezen naar de MRI wachtkamer. Als u wordt binnengehaald, krijgt u uitleg en instructies. Vóór het onderzoek krijgt u van de laborant twee bekers ananassap te drinken. Dit zorgt ervoor dat de galwegen goed in beeld komen.

Bent u kortademing? Zeg dit alstublieft vóór het onderzoek tegen de laborant.

Onderzoek

Tijdens de M.R.C.P. scan ligt u op uw rug op een onderzoekstafel. U ligt helemaal in het apparaat. Om het onderzoek goed te laten verlopen, wordt er een spoel op uw buik gelegd. Deze spoel is nodig om de opnamen te maken. U voelt niets van het maken van de opnamen. Het apparaat maakt veel lawaai. U krijgt een hoofdtelefoon of oordopjes om het lawaai iets te dempen.

Tijdens het onderzoek krijgt u door de hoofdtelefoon aanwijzingen over hoe u moet ademhalen. Er wordt gevraagd in en uit te ademen en soms de adem stil te houden. Het is belangrijk om deze aanwijzingen goed op te volgen. Probeer zo stil mogelijk te liggen, anders kunnen de opnamen mislukken. Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Na onderzoek

De uitslag van het onderzoek krijgt u via de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.

Lees voor meer informatie deze folder.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informtie nog vragen, stel deze dan gerust. De medewerkers van de afdeling Radiologie helpen u graag.

  • Radiologie (0344) 67 42 33 - maandag tot en met vrijdag van 08:00 uur tot 17:00 uur