MRI onderzoek van de buik

MRI (Magnetic Resonance Imaging) is een methode waarmee afbeeldingen worden gemaakt van de binnenkant van het lichaam. Een MRI-scanner maakt gebruik van sterke magneten en radiogolven. Er wordt geen gebruikgemaakt van röntgenstraling. Het is niet schadelijk voor uw lichaam.

Afdeling

Radiologie

Lees meer

Voorbereiding

Heeft u een tube microlax meegekregen? Dan kunt u deze darmspoeling gebruiken om uw endeldarm voor het onderzoek leeg te maken. Deze darmspoeling moet u thuis gebruiken, drie uur vóór het onderzoek. Volg de gebruiksaanwijzingen in de bijsluiter op. Het klysma werkt binnen 5 tot 20 minuten. Blijf dus in de buurt van het toilet. Neem zo nodig schoon ondergoed mee, voor het geval u langer last houdt van diarree.

Onderzoek

  • Voor het onderzoek krijgt u een infuus in uw arm. Via dit infuus wordt Buscopan® toegediend. Dat is een middel om de darmen tot rust te brengen.
  • Tijdens de scan ligt u op uw rug op een onderzoekstafel. U ligt helemaal in het apparaat. Om het onderzoek goed te laten verlopen, wordt er een spoel op uw buik gelegd. Deze spoel is nodig om de opnamen te maken. Hier voelt u niets van.
  • Het apparaat maakt veel lawaai. U krijgt oordopjes in of een hoofdtelefoon op voor eventuele aanwijzingen over uw ademhaling en om het lawaai iets te dempen.
  • U kunt tijdens het onderzoek naar de radio luisteren.
  • Probeer tijdens het onderzoek zo stil mogelijk te liggen, omdat de opnamen anders kunnen mislukken.

Soms krijgt u tijdens het onderzoek een contrastmiddel (gadolinium). Met een contrastmiddel zijn verschillende weefsels beter te zien. U krijgt dan een infuus in de arm geprikt voor het toedienen van het contrastmiddel.

Na onderzoek

De uitslag van het onderzoek krijgt u via de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.

Lees meer informatie in de folder MRI-scan van de buik

Contact

Heeft u na het lezen van deze informtie nog vragen, stel deze dan gerust. De medewerkers van de afdeling Radiologie helpen u graag.

  • Radiologie (0344) 67 42 33 - maandag tot en met vrijdag van 08:30 uur tot 16:30 uur