MRI van de endeldarm

MRI (Magnetic Resonance Imaging) is een methode waarmee afbeeldingen worden gemaakt van de binnenkant van het lichaam. Een MRI-scanner maakt gebruik van sterke magneten en radiogolven. Er wordt geen gebruikgemaakt van röntgenstraling. Het is niet schadelijk voor uw lichaam.

Afdeling

Radiologie

Lees meer

Voorbereiding

U krijgt een tube Microlax-klysma mee. U kunt deze darmspoeling gebruiken om uw endeldarm voor het onderzoek leeg te maken. Deze darmspoeling moet u thuis gebruiken, drie uur vóór het onderzoek. Volg de gebruiksaanwijzingen in de bijsluiter op. Het klysma werkt binnen 5 tot 20 minuten. Blijf dus in de buurt van het toilet. Neem zo nodig schoon ondergoed mee, voor het geval u langer last houdt van diarree.

Soms krijgt u tijdens het onderzoek een contrastmiddel (gadolinium). Met een contrastmiddel zijn verschillende weefsels beter te zien. U krijgt dan een infuus in de arm geprikt voor het toedienen van het contrastmiddel.

Onderzoek

  • Tijdens de scan ligt u op uw rug op een onderzoekstafel. U ligt helemaal in het apparaat. Om het onderzoek goed te laten verlopen, wordt er een spoel op uw buik gelegd. Deze spoel is nodig om de opnamen te maken. Hier voelt u niets van.  
  • Het apparaat maakt veel lawaai. U krijgt oordopjes in of een hoofdtelefoon op voor eventuele aanwijzingen over uw ademhaling en om het lawaai iets te dempen.
  • U kunt tijdens het onderzoek naar de radio luisteren.
  • Probeer tijdens het onderzoek zo stil mogelijk te liggen, omdat de opnamen anders kunnen mislukken.

Contact

Heeft u nog vragen, stel deze dan gerust. De medewerkers van de afdeling Radiologie geven u graag meer informatie. 

  • Radiologie (0344) 67 42 33 - maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 12.00 uur ’s ochtends en 13.00 tot 16.30 ’s middags