Onderzoek bij verhoogde PSA-waarde
U heeft van uw huisarts gehoord dat uw PSA (Prostaat Specifiek Antigeen) verhoogd is. Voor verder onderzoek heeft u een verwijzing gekregen naar de uroloog. Op deze pagina kunt u lezen wat het onderzoek inhoudt.
De select-MDX-test is een biomarker test, gebaseerd op opsporing van genen. De uitkomst geeft aan hoe hoog het risico is dat een man met een verhoogde PSA-waarde prostaatkanker heeft. Als de test aanleiding geeft voor biopten zal tijdens de uitslag een MRI afgesproken worden gevolgd door biopten.
Meer over
Deze test is een aanvulling op de bepaling van het PSA. Een verhoogd PSA betekent niet per definitie dat er prostaatkanker aanwezig is. Het PSA kan ook verhoogd zijn bij een vergrote prostaat of bij een ontsteking.
Voorbereiding
U heeft voor dit onderzoek een volle blaas nodig. Dit betekent dat u voor uw komst naar het ziekenhuis minimaal 1 liter moet drinken en niet meer mag plassen.
Gebruikt u medicijnen, dan kunt u deze gewoon innemen. Medicijnen hebben geen invloed op de uitslag van de test.
Onderzoek
Het onderzoek bestaat uit een aantal onderdelen:
Gesprek
Eerst heeft u een gesprek met de dokter in de spreekkamer.
Rectaal onderzoek
Daarna gaat u naar de kleedkamer naast de onderzoekskamer. Hier kleedt u zich uit. Uw onderbroek trekt u ook uit. U kunt een hemd of T-shirt en sokken aanhouden. U neemt plaats op de behandeltafel/stoel en volgt de instructies van de assistente. De uroloog zal voelen aan uw prostaat door middel van een rectaal toucher.
Echografie
Daarna maken we een echografie van de prostaat. Met dit onderzoek maken we de prostaat met geluidsgolven zichtbaar op een scherm. De prostaat ligt achter het schaambeen en vrij ver naar achteren. Het is lastig om deze goed zichtbaar te maken. Daarom wordt de echografie via een speciaal staafje (probe) via de anus vanuit de endeldarm verricht. Het is belangrijk dat u zich zo goed mogelijk ontspant. Dan is het onderzoek niet erg pijnlijk. Het onderzoek en de echo van de prostaat zijn over het algemeen niet pijnlijk maar kan wel een ongemakkelijk gevoel geven. Het duurt 1- 2 minuten.
MRI
Als de uroloog afwijkingen vindt bij het rectaal toucher of bij de echo van de prostaat, volgt er in overleg met u een MRI. Dit is een onderzoek om de prostaat beter in beeld te brengen. Voor het maken van een MRI maakt u een nieuwe afspraak.
Select-MDX-test
Als er geen afwijkingen te zien zijn op de echo of bij het rectaal toucher, doet de uroloog een select-MDX-test bij u. Door de prostaat te masseren, komen eventuele kankercellen vrij. Deze cellen komen vanuit de prostaat in het prostaatvocht en zo in de plasbuis terecht. Dat is direct na de echografie, u hoeft hiervoor geen nieuwe afspraak te maken.
Na het onderzoek
De verpleegkundige zet een urinepotje bij het toilet in de buurt en wijst u erop dat u daar in moet plassen direct na de prostaatmassage. Na het onderzoek kunt u naar huis gaan. U krijgt een afspraak mee om de uitslag van het onderzoek met de uroloog te bespreken.
Na onderzoek
De eerste urine na het toucheren (prostaatmassage) wordt onderzocht op het laboratorium. De uitkomst wordt gecombineerd met andere informatie, zoals leeftijd, PSA-waarde, omvang van de prostaat, familiegeschiedenis van prostaatkanker en het resultaat van een rectaal toucher. Met al deze gegevens kan de uroloog bepalen hoe groot de kans is dat u agressieve prostaatkanker hebt.
Deze test biedt geen 100% zekerheid. Worden de genen niet gevonden, dan betekent dit dat er een zeer geringe kans op prostaatkanker bestaat.
De uitslag krijgt u tijdens het eerste volgend polikliniekbezoek van de uroloog of verpleegkundig specialist te horen.
Folders
Lees voor meer informatie de folder 'Onderzoek bij verhoogde PSA-waarde'.
Contact
Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen, stel deze dan gerust. De medewerkers van de afdeling Urologie geven u graag meer informatie.
- Polikliniek Urologie (0344) 67 40 40 – van maandag tot en met vrijdag van 08.30-16.30 uur. Als u klachten heeft in de avond of in het weekend neemt u dan contact op met de huisartsenpost.