Onderzoek van het evenwichtsorgaan

In ons hoofd zitten de evenwichtsorganen. Als we bewegen, bijvoorbeeld ronddraaien, worden deze organen gestimuleerd. De ogen reageren hierop door ook te bewegen. Bij een VNG (onderzoek van het evenwichtsorgaan) wordt de oogbeweging gemeten. De oogbeweging zegt iets over de werking van de evenwichtsorganen. Tijdens dit onderzoek heeft u een videobril op die de oogbewegingen registreert.

Afdeling

Neurologie

Lees meer

Voorbereiding

Draag/gebruik op de dag van het onderzoek geen make-up op of rond de ogen. Uw arts heeft waarschijnlijk met u besproken om drie dagen voor het onderzoek te stoppen met medicijnen tegen duizeligheid en oorsuizen. Dit is nodig omdat deze medicijnen de uitkomst van het onderzoek beïnvloeden. U mag de avond voor het onderzoek geen slaapmiddelen of alcohol gebruiken. We raden u aan om te regelen dat uw partner of een andere naaste u naar huis kan brengen na het onderzoek. Het komt soms voor dat mensen wat duizelig zijn na het onderzoek.

Onderzoek

U krijgt tijdens dit onderzoek verschillende testen:

  • Kieptesten: U moet een aantal kantelingen met het hoofd en het lichaam maken. De laborant zal u helpen en uitleg geven.
  • VNG: U moet met de ogen lampjes volgen. U krijgt een hyperventilatietest, waarbij u diep en en uit moet ademen.  Uw oren worden gespoeld met warm en koud water. Dit gebeurt in het donker.

Het onderzoek duurt ongeveer 90 minuten (anderhalf uur).

Na onderzoek

U kunt even duizelig zijn of wat licht in het hoofd worden. Dit verdwijnt meestal snel. Een enkele keer voelt iemand zich een beetje ziek of misselijk. Helaas kunnen we dit niet altijd voorkomen. Het onderzoek is onschuldig.

Het resultaat van het onderzoek wordt door de behandelend arts met u besproken.

Meer informatie leest u in de folder Onderzoek van het evenwichtsorgaan

Contact

Wij hopen u met deze pagina voldoende te hebben geïnformeerd. Als u nog vragen heeft, stel ze gerust aan de functielaborant. Mocht u verhinderd zijn, wilt u ons dit dan zo snel mogelijk doorgeven, in verband met de voor u gereserveerde tijd.

  • Neurologie (0344) 67 38 70 - maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.30 uur.