Optical Coherence Tomografie (OCT)
OCT, ofwel Optical Coherence Tomography, is een beeldvormende techniek waarmee hoogresolutie beelden gemaakt worden van structuren van het oog. De beelden geven een dwarsdoorsnede weer van het netvlies. Hierdoor kunnen afwijkingen aan het netvlies nauwkeurig in beeld worden gebracht. Het doel van dit onderzoek is het stellen van een diagnose en/of het mogelijk maken van een eventuele behandeling.
Meer over
Een OCT wordt vooral gemaakt om afwijkingen in het netvlies en/of vaatvlies in kaart te brengen. Enkele voorbeelden wanneer een OCT gemaakt wordt zijn:
- Bij afwijkingen aan het centrale deel van het netvlies zoals bij macula degeneratie, een maculagat of een maculapucker.
- Bij glaucoom of andere afwijkingen aan de oogzenuw. Hierbij worden de oogzenuw en de zenuwvezellaag in kaart gebracht.
Onderzoek
Het onderzoek is niet vervelend en niet pijnlijk. U neemt plaats achter het OCT-apparaat met de kin op de kinsteun en het voorhoofd tegen de band. Tijdens het onderzoek blijft u steeds naar het blauwe kruis kijken dat zichtbaar is in het apparaat. Het is belangrijk dat u zo stil mogelijk blijft zitten.
Het onderzoek duurt ongeveer 5-10 minuten.
In sommige gevallen kan het zijn dat u voor het onderzoek al gedruppeld wordt met pupilverwijdende druppels. Dit is afhankelijk van de aard van het onderzoek.
Contact
Als u na het lezen van de informatie nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met:
- Polikliniek Oogheelkunde, Tiel (0344) 67 40 59 - maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur