Plasstraalmeting (uroflowmetrie)

Binnenkort wordt u op de polikliniek Urologie verwacht voor een plasstraalmeting. Afhankelijk van uw klachten wordt er een echografie van de blaas gemaakt. Hierna neemt u plaats in de wachtruimte. Zodra u aan de beurt bent, wordt u opgehaald. In de informatie leest u over het onderzoek en hoe u zich hierop kunt voorbereiden. De informatie is een aanvulling op de gesprekken die u heeft met uw uroloog. Natuurlijk kunt u altijd contact opnemen met de afdeling Urologie als u vragen heeft.

Afdeling

Urologie

Lees meer

Meer over

Een plasstraalmeting is een onderzoek om de kracht van uw plasstraal te meten. Dit onderzoek wordt gedaan om te kijken naar de oorzaak van bijvoorbeeld plasklachten, buikpijn of ontstekingen van de urinewegen. 

Voorbereiding

Voor het onderzoek moet u veel drinken (minimaal één liter). Ook is met u afgesproken dat u op het spreekuur komt met een volle blaas. Daarom vragen wij u om twee uur vóór het onderzoek niet meer te plassen.

Onderzoek

  • De balieassistente begeleidt u naar het toilet waar het onderzoek plaatsvindt.
  • Tijdens het onderzoek plast u op een speciaal toilet (een trechtertje).
  • Daaruit volgt een meting.
  • Met een echo van de blaas wordt gekeken of u de blaas leeg heeft geplast (‘bladderscan’).

Het onderzoek duurt enkele minuten.

Na onderzoek

Direct na het onderzoek krijgt u de uitslag van de uroloog. Daarna mag u naar huis.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel deze dan gerust. De medewerkers van de afdeling Urologie geven u graag meer informatie. 

Afspraak verzetten

Het kan gebeuren dat u een afspraak moet verzetten. Geef dit alstublieft zo snel mogelijk aan ons door. We maken dan een nieuwe afspraak en kunnen de vrijgekomen tijd reserveren voor een andere patiënt.

  • Polikliniek Urologie (0344) 67 40 40 – van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 12.00 en van 13.00 tot 16.30 uur. Buiten kantoortijden of in het weekend kunt u de dienstdoende uroloog bereiken via de receptie.