Punctie met echografie of CT-scan

Een punctie is een onderzoek waarbij wat weefsel of vloeistof wordt weggenomen. Om de juiste punctieplaats te kunnen vinden, wordt gebruikgemaakt van echografie of een CT-scanner. Een radioloog (de arts) voert het onderzoek uit met een of twee medewerkers van de afdeling Radiologie.

Afdeling

Radiologie

Lees meer

Meer over

Wat is echografie?

De radioloog brengt warme gel op uw huid aan met een tastapparaatje. Verschillende organen, weefsels en/of bloedvaten zijn dan te zien op een beeldscherm. De radioloog kan zo de plaats voor de punctie bepalen. Ook is op het beeldscherm precies te zien waar de naald zich bevindt.

Wat is een CT-scan?

Op een CT-scan is de binnenkant van uw buik, hals of borstkas te zien. De radioloog kan dan zien of er afwijkingen zijn. Een CT-scanner is een röntgentoestel dat veel opnamen maakt van een lichaamsdeel. Deze opnamen zijn op de computer te zien. De radioloog kan zo precies de plaats voor de punctie bepalen.

Bij zwangerschap

  • Röntgenstraling kan schadelijk zijn voor een ongeboren kind. Als u zwanger bent of zou kunnen zijn, overleg dan met uw behandelend arts of het CT-onderzoek uitgesteld kan worden.
  • De geluidsgolven bij een echografie zijn onschadelijk

Onderzoek

Als de punctieplaats is bepaald, wordt uw huid schoongemaakt met alcohol. De punctie kan met of zonder verdoving plaatsvinden. Dit is afhankelijk van de plaats waar de punctie wordt gedaan. U krijgt hierover uitleg.

De radioloog neemt het stukje weefsel of vloeistof weg met een holle, dunne naald. Het stukje weefsel of vloeistof wordt in een laboratorium onderzocht. Na het onderzoek wordt het wondje schoongemaakt en krijgt u een pleister. Het onderzoek duurt ongeveer een kwartier.

Na onderzoek

U mag alles weer doen zoals u gewend bent. Wel kunt u wat pijn hebben en een blauwe plek krijgen op de plaats van de punctie. Dit is normaal en verdwijnt vanzelf weer.

Lees meer informatie in de folder Punctie met behulp van een echografie of CT-scan.

Contact

Heeft u nog vragen, stel deze dan gerust. De medewerkers van de afdeling Radiologie geven u graag meer informatie.

  • Radiologie (0344) 67 42 33 - maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 12.00 uur ’s ochtends en 13.00 tot 16.30 ’s middags